„Köszönjük,
Reggeli gyors

Magyarországon a legkritikusabb a gyógyszerhiány az EU-ban

23/04/2024 10:07

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Növekvő probléma az EU-ban a gyógyszerhiány, nagyobb nemzetközi együttműködés jöhet. Harmadával csökkent a menedékkérők száma Ausztriában, növekedett az embercsempészek kockázata. Aki el akarja szigetelni Oroszországot, annak a Kínával való viszonyát is át kell gondolnia – véli Bernd Ziesemer Kína-szakértő. Nemzetközi lapszemle.

2024. április 23. Nemzetközi lapszemle/Kárpáti János 2024.04.23.
05:55
00:00

Növekvő probléma az EU-ban a gyógyszerhiány

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint új megközelítésre van szükség ahhoz, hogy az ország megválaszthassa a nemzeti egészségügyi költségvetéshez alkalmasabb, ahhoz jobban illeszkedő gyógyszereket – számolt be az EurActiv. A cikk szerint a gyógyszerhiány az egész EU-ban növekvő problémát jelent, de Magyarországon mutatkozik az egyik legkritikusabbnak a helyzet. Ennek orvoslása érdekében meghatároztak 313 olyan hatóanyagot, amiből a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatoknak készleteket kell felhalmozniuk.

BM-államtitkár: felelőtlen és a betegbiztonságot fenyegeti
 
 Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. l Fotó: MTI/Lakatos Péter
 
 

Az előző év végén a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatbázisában 1567 hiánytermék szerepelt. A listán található aktív hatóanyagokból az előző 12 hónap során eladott összmennyiség egytizenketted részét készleten kell tartani. Takács államtitkár arról beszélt, hogy erős európai gyártókapacitás hiányában nem lehet biztonságos ellátásról beszélni, és ennek érdekében további lépésekre van szükség az Európai Bizottság részéről. Magyarország tevékeny szerepet játszhat az európai hatóanyag-előállításban – tette hozzá. Mindezt azzal összefüggésben vetette fel, hogy az év második felében Magyarország fogja ellátni az EU soros elnöki teendőit. Holnap-holnapután Brüsszelben ülést tart az úgynevezett létfontosságú gyógyszerek szövetsége, és az elnökségre váró feladatokra tekintettel a tanácskozáson Budapest is képviselteti magát.

Mint az EurActiv írja, a magyar gyógyszertárakban krónikus a hiány inzulinból, rivotrilból, néhány antibiotikumból, szívritmus-szabályozóból, valamint Neo Citránból. Tavaly hiány mutatkozott nyugtatóból és szemgyógyszerekből is. Az elmúlt télen elkeseredett szülőknek több száz kilométert is meg kellett tenniük, hogy beszerezzék a gyermekük számára szükséges gyógyszert. A következő hetekben felsőlégúti fertőzések elleni gyógyszerekből, valamint néhány antibiotikumból várható időszakos hiány a patikákban. Egy új, május közepén hatályba lépő rendelet értelmében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján közzé fogják tenni a stratégiai fontosságú hatóanyagot tartalmazó, Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek listáját, és azon belül „SH” jelzéssel kell jelölni a Magyarországon előállított gyógyszereket, „S” jelzéssel pedig a magyarországi gyártóhellyel rendelkező gyártók gyógyszereit. A listát félévente frissíteni fogják.

A brüsszeli portál az európai színtű előállítási kapacitásgondokat részben a megnövekedett energiaárakra vezeti vissza. Az Európai Gyógyszerügynökség látja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a nemzetközi együttműködésre, és ennek jegyében hozták létre tavaly októberben a létfontosságú gyógyszerek előállítását ösztönző, már említett szövetséget. A cikk megszólaltatja Feller Antalt, a gyógyszer-nagykereskedők szövetségének az elnökét, aki azt hangsúlyozza: a gondoknak nem az a gyökere, hogy a kereskedők nem rendelnek eleget. 

Harmadával kevesebb a menedékkérő Ausztriában

Az év első három hónapjában 6922 menedékkérelmet terjesztettek elő Ausztriában, ami 32 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért adatnál, magas viszont a gyerekkel érkezők aránya az APA hírügynökség összesítése szerint – számolt be a bécsi Die Presse. A menedékkérők egyharmada hét évesnél fiatalabb gyerekkel jött, a 18 éven aluliak aránya pedig az összes érkező 53 százalékát tette ki. A tavalyi 24-ről 46 százalékra növekedett a menedékkérő nők számaránya. Önmagában az érkezők számának a csökkenését az osztrák belügyminisztérium az embercsempészekkel szembeni következetesebb fellépésnek tulajdonítja: tavaly márciusban Burgenland keleti tartományban még 1150 elfogást regisztráltak, idén márciusban már csak 36-ot. A csempészek a megnövekedett kockázat miatt csaknem megduplázták az áraikat: ma három és ötezer euró közötti összeget kérnek azért, hogy valakit eljuttassanak Bulgáriából – tehát már az EU területéről – Ausztriába.

Putyin Kínában
 
 Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. l Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin
 

Új keleti blokk formálódik a Kína-Oroszország tengelyen?

Ma már új keleti blokkról lehet beszélni, amelynek a tengelyét Kína és Oroszország képezi: Kína szállítja az ipari termékeket, az oroszok pedig az olajat és a gázt – írja kommentárjában Bernd Ziesemer ismert Kína-szakértő a Handelsblatt német gazdasági lapban. Aki ma Oroszországot el akarja szigetelni, annak át kell gondolnia Kínához való viszonyát is – figyelmeztet Ziesemer, aki ehhez az új keleti blokkhoz sorolja Iránt és Észak-Koreát is, sőt, úgy véli, hogy később más országok szintén csatlakozhatnak a tömbhöz, esetleg például Magyarország.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.