„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Nem szeretnénk Kubatov-listák világában élni

24/12/2020 10:40

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Mindamellett, hogy az oltásról kapott igazolásnak megvan a maga haszna, sokakat bizalmatlansággal tölt el a regisztráció, melynek során több személyes adatot is meg kell adni. Magyar György ügyvéd szerint nem az a baj, hogy nyilvántartás készül a beoltottakról, hanem az, hogy nem tudhatjuk biztosan, mire használják fel az így megszerzett információkat.

2020. december 24. Reggeli gyors - részlet 20.12.24. Magyar György
12:02
00:00

Lassan megérkezik a vakcina, a tervek szerint december 27-én megkezdődhet elsőként az egészségügyi dolgozók beoltása. Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc, háborús hasonlatával élve a „csata döntő fázisába” értünk. A koronavírus elleni védőoltásra való regisztráció kapcsán azonban ellentmondásos hírek érkeznek. Nem tudjuk például azt sem, mi a regisztráció pontos funkciója. A regisztráció során egyebek mellett személyes információkat is meg kell adni.

Magyar György úgy véli, nem az a baj, hogy nálunk nyilvántartások készülnek, hanem az, hogy nem bízhatunk meg ezek „tisztességében”. Nem tudni, hogy ezt az adatbázist mire használja fel a kormány.

 
Magyar György Fotó:Facebook
 

Hozzátette, nem tartja „ördögtől valónak”, hogy valaki kéri az oltást és arról igazolást kap. Ennek például utazáskor, vagy veszélyeztetett hozzátartozók látogatásakor lehetnek előnyei. „A kérdés az, hogy ez a nyilvántartás eléggé biztonságos?” Mi biztosítja, hogy nem élnek vissza az ott megadott adatokkal. Az adatvédelmi eljárás lényege, hogy csak olyan adatok kerüljenek nyilvántartásba, amelyekhez az egyén hozzájárul. Magyar hangsúlyozta, hogy a hozzájárulás sem jogosítja fel az adatkezelőt a visszaélésre, sőt a Büntető törvénykönyv külön foglalkozik az adataink védelmével, de kiskapu ebben az esetben is van.

A dilemmát súlyosbítja, hogy az adatvédelem iránt is jelentkező bizalomhiány sokakat tarthat távol a regisztrációtól.

„Nem szeretnénk Kubatov-listák világában élni” – mondta.

Ilyen helyzetben, amikor a kormánnyal szemben merül fel a gyanú, hogy visszaélhet az adatokkal, lehetne az Alkotmányt, vagy Alaptörvényt segítségül hívni. Magyar elmondta, „nem véletlenül hívjuk társadalmi szerződésnek”, a társadalomnak el kéne fogadnia azt, mielőtt hatályba lépne. Ezt pedig népszavazással kell megerősíteni. Ez minden alkotmány legitimációs folyamata.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
20.12.24. 08:15
Műsorvezető: Para-Kovács Imre