„Köszönjük
Reggeli gyors

Magyar György: Magyar Péter előterjeszthet felülbírálati indítványt a nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében

25/06/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Magyar György ügyvéd beszélt arról a jogintézményről, amellyel a Varga Judit-hangfelvétel ügyében indított eljárást tovább lehet vinni.

2024. június 25. Reggeli gyors - részlet 24.06.25. Magyar György
07:36
00:00

Hiába szüntette meg a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Magyar Péter által publikált Varga Judit-hangfelvétel ügyében indított eljárást, az mégsem tekinthető lezártnak, írta Magyar György ügyvéd weboldalán. Magyar felhívta a figyelmet arra, hogy a jogállamisági eljárás lezárása miatt egy újabb szabályozás jött létre: közhatalomhoz vagy közpénzhez kapcsolódó bűncselekményi ügyekben bárki felülbírálati indítványt adhat be, amelyről a bíróság dönt.

"Amikor az eljárást elindították, arra számítottam, hogy ez egy mosakodási akció lesz" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Magyar, hozzátéve, hogy az ügy szerinte nem feltétlenül reked itt meg. 2022-ben ugyanis az Európai Bizottság nyomására hatályba léptetettek egy új jogintézményt, a felülbírálati indítványt. Lényege az, hogy bizonyos esetekben, mint amilyen a hivatali visszaélés is – erre utaló megjegyzés hangzott el a felvételen is –, ezt az indítványt harminc napon belül előterjesztheti a sértett, vagy a feljelentő, amelyet aztán a felettes ügyészség elbírál. Ebben az esetben Magyar Péter előterjeszthet ilyen indítványt.

Ha azonban a felettes ügyészség nem ad helyt az indítványnak, kötelező az erről szóló záróhatározatot közzétenni, mely alapján bármely természetes személy szintén előterjesztheti a felülbírálati indítványt, ugyancsak harminc napon belül.  Ennek elutasítása esetén nyílik meg a bírói út. Ilyen esetekben országos hatáskörrel kizárólag a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája járhat el.

Több problémát is kiemelt Magyar a módszerrel kapcsolatban. Egyfelől nagyon bonyolult szabályozásról van szó, másfelől az illetékes nyomozási bíró jellemzően a személyi szabadságot, illetve a személyiségi jogokat korlátozó kényszerintézkedéseket, például a letartóztatásokat, valamint a titkosszolgálati eszközök alkalmazásának elrendelhetőségét bírálja el. Nincs feltétlenül felkészülve erre a procedúrára.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Magyar György
2024.06.25., kedd 7:42
Riporter: Szénási Sándor