„Klubrádió
A lényeg

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!

3/08/2021 13:19

| Szerző: Klubrádió

Lőrincz Tamás utolsó nagy világversenyén gyűjtötte be az utolsó hiányzó érmet a kollekciójából: a kirgiz Akzsol Muhmadov elleni döntőt megnyerte, olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában! 2004, Athén óta ő a magyar birkózósport első olimpiai bajnoka.

A 34 éves Lőrincz Tamás már az olimpia előtt bejelentette: nem folytatja tovább, így tudhattuk, hogy a kirgiz Akzsol Muhmadov ellen az utolsó mérkőzésén láthatjuk. Eddig csak az olimpiai arany hiányzott neki: világ- és négyszeres Európa-bajnokként, olimpiai ezüstérmesként utazott Tokióba.

A 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók versenyében első meccse elmaradt, mert marokkói riválisa elkapta a koronavírust. A japán Jabiku ellen mutatkozott be, akit 3-1-re legyőzött. Az elődöntőben az iráni Geraei várt rá, akivel nagyon megszenvedett, minden tudására szükség volt, hogy 6-1-es vezetése után nyerni tudjon, de 6-5-re hozta a találkozót. A döntőben a jóval fiatalabb, 22 éves kirgiz Akzsol Muhmadov következett; ő lehetett volna Kirgizisztán első olimpiai bajnoka.

Ahogy a Telex összefoglalja, a kirgizt pár másodperc után figyelmeztették szabálytalan lökdösése miatt, majd össze is fejeltek. Ez a két jelenet jól mutatta, mekkora feszültség volt a két birkózóban.

Az elején Mahmudov aktívabb volt, Lőrinczet megintették, amivel egy pontos hátrányba került a magyar, és leküldték térdelő helyzetbe, ahonnan felállt, az eddig rendre emelő kirgiz tehetetlen volt. Több akció nem volt az első három percben, így a meccs első szakasza után 1-0-ra vezetett Mahmudov.

A második menetből 25 másodperc telt el, amikor Lőrincz kitolta ellenfelét egy pontért (1-1), és nemsokára meg is intették a passzívvá váló kirgizt, vagyis már a magyarnál volt az előny. Ezt a vezetést kellett megtartania két percen át. Lőrincz beállt középre, és riválisa minden próbálkozását bontotta. Mivel meg sem tudta mozdítani, élete legnagyobb sikerét érte el a ceglédi sportoló.

Tokió 2020 - Birkózás - Lőrincz Tamás aranyérmes
 
Lőrincz Tamás, miután győzőtt a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának döntőjében a tokiói nyári olimpián 2021. augusztus 3-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Tegyük hozzá, Lőrincz Tamás testvére, Lőrincz Viktor is ott lehet a döntőben: a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában 0-2-ről fordítva 9-2-re győzött a kétszeres Afrika-bajnok egyiptomi Mohamed Metwally ellen.

Egyébként is nagyot mennek kedden a magyar sportolók az olimpián: Berecz Zsombor vitorlázásban ezüstöt, férfi kajak egyes 1000 méteren Kopasz Bálint aranyat, ugyanott Varga Ádám ezüstöt, míg női kajak páros 500 méteren Kozák Danuta és Bodonyi Dóra bronzot nyert. A magyar olimpiai csapatnak 4 arany, 4 ezüst és 3 bronzérme van eddig, a 13. helyen állunk az éremtáblázaton.

(Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor)