„Klubrádió
Reggeli gyors

Lombár: Lezárt partszakasz nélkül is kiválóan működött a fonyódligeti tábor

7/03/2024 10:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel azok, akik eddig szabadon használhatták a fonyódligeti partszakaszt, ezután nem tehetik meg, Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere úgy véli, ez a másfél kilométeres szakasz hiányozni fog, és nem tudni, kapnak-e érte a helyiek partvonali csereterületet.

2024. március 07. Reggeli gyors - részlet 24.03.07. Lombár Gábor
08:51
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, lezárja a Fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti vízparti területet az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. A másfél kilométeres balatoni partszakaszt eddig bárki használhatta, megfértek egymás mellett a kutyások, a biciklisek és a horgászok is. A területen több vízi lejáró is van.

"Ez a tábor évtizedek óta működik, a rendszerváltás előtt pedig úttörőtábor volt" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere, hozzátéve, hogy eddig kiválóan tudott működni anélkül, hogy a partszakaszt lefoglalták volna. Megjegyezte, az ügy egész addig Fonyód város belügye, amíg nem sért közérdeket.

Mivel azok, akik eddig szabadon használhatták a partszakaszt, ezután nem tehetik meg, Lombár úgy véli, ez a másfél kilométeres szakasz hiányozni fog. Kérdéses, hogy az így elvesztett területért kap-e Fonyód csereterületet.

Lombár meggyőződése, hogy a Balaton általános beépítését lassító törekvések, a törvényalkotáshoz hasonlóan késésben vannak, a partvonalon lakótelepek épültek, ami nem tesz jót sem a településeknek, sem a látképnek. A nádasok pusztításával a víz ökoszisztémája borul meg. A kormányzat és az illetékes minisztérium, csak most tervez a tó védelmét szolgáló jogszabályt létrehozni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lombár Gáborral
2024.03.07., csütörtök 8:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János