„Támogassa
Reggeli gyors

Litkai: Magyarországon ugyanannyi jófej ember van, mint máshol, csak nem őket halljuk

21/06/2021 08:12

| Szerző: Klubrádió

A humorista arról beszélt, hogy milyen miniszterelnököt és kormányt szeretne. Litkai Gergely optimista, nem hisz a megosztásban, szerinte konszenzusra lenne szükség, és nem szabad kizárni az ország egyik felét.

Milyen miniszterelnökre van szüksége az országnak? Keménykezű vagy csöndes? Öltönyös vagy inges? Vicces vagy komoly? Kutyás vagy macskás? Milliárdos vagy csak milliomos? Férfi, nő, vagy egy harmadik? - ennek a rengeteg kérdésnek a megválaszolására, ki más lenne szakavatottabb, mint Litkai Gergely humorista, aki a Reggeli gyorsban reagált.

2021. június 21. Reggeli gyors - részlet 21.06.21. Litkai Gergely
07:44
00:00

Litkai képzelgésben "nagyon messzire ment már", mert a hazai eseményeket annyira kellemetlen követni sokszor, ezért ő például minden reggel a finnországi eseményekkel foglalkozik. Olyat képzel el, mint ami Finnországban van, persze ez feltételezi, hogy olyan ország legyünk mint Finnország, mondta a humorista.

"Csöndes a miniszterelnök, ha van egy probléma, akkor már a megoldás is megjelenik. Hogy öltönyös vagy nem öltönyös, nem zavar. Olyan kormányt szeretnék, ami háttérbe húzódó, mint a svájci, amelyik intézi az ügyeit, néha meg kikéri a nép véleményét".

Ha politikáról van szó, akkor Litkai "zöld", ami inkább a jövőnkre van tekintettel, és nem pedig a jelenben próbál megosztó technikával szavazatokat szerezni.

"Van egy egyszerű szabály, ha egy szobában mindenki üvöltözik, és valaki csendesen megszólal, akkor arra jobban kezdenek el figyelni". Ebből szerinte következik, hogy ha az erős kézre egy ugyanolyan erős kéz, egy mindent letámadó, a demokráciát a saját érdekeire felhasználó rendszer a válasz, az egy lefelé mutató spirál lesz. "Ebből valamikor ki kell szállni. Meg kell várni, úgyis lassan mindjárt elérjük az alját, és akkor majd feldob a víz".

"Nagyon optimista vagyok és bízom abban, hogy Magyarország ugyanolyan, mint más országok, ugyanannyi jófej emberrel, csak nem őket halljuk" - mondta Litkai.

A műsorvezető felvetésére, hogy fontos lenne a vagyont visszaszerezni, azt mondta, "ahhoz, hogy stabil alapértékeken nyugvó országot érjünk el, előbb konszenzusra kellene jutni."Ha mindennek nekimegyünk, hogy bármi áron visszaszerezzük, akkor az ország egyik fele azt fogja feltételezni, hogy itt valami justismord történt, és ez állandó jogbizonytalanságot fog eredményezni. Egy csomó mindent vissza kell szerezni, de normalizálni kell. Az asztalra csapkodás nem annyira hatásos".

Szerinte jogállami keretek között kellene tovább haladni, ha azt akarjuk, hogy az ország egyik vagy a másik része is velünk tartson. "Nem fenntartható állapot, hogy a "pásztorok" állandóan einstandolnak valamit, majd jön valaki más, visszaeinstandolja: így működésképtelenné fog válni az ország".

Szerinte azt kellene a fejekben átrendezni, hogy a történelemben mindig vezérelvű politikusokra volt szükség, de a 21. század nem erről szól, és olyan problémákkal szembesít minket, ahol együttműködésre, az ország összes szellemi kapacitásának felhasználására van szükség. Ilyen jellegű narratívákból csak vesztesen fog kikerülni az ország. Idealista vagyok, milyen országot szeretnék, de nem biztos, hogy ez a realitás". Litkai szerint azok az országok lesznek sikeresek a jövőben, ahol nem a kemény kezűség és egyoldalú gondolkodás, hanem a nagyon rosszul strukturált problémákra adott megfontolt, együttműködő, konstruktív és változtatásra kész a politika.