„Köszönjük,
Reggeli gyors

Ligeti: Undorító a kormányoldal álcivilezős szövege – Nem az a baj, hogy az ÁSZ az ellenzéket bünteti, hanem, hogy a kormányoldalt meg nem

7/12/2023 10:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem az a gond, ha az ÁSZ ellenzéki oldalon talál szabálytalan költést a Mindenki Magyarországa Mozgalom esetében, amelyet jogosan szankcionál, hanem az, hogy nem vizsgálja ugyanilyen vehemenciával a költéseket "a Fidesz fiókszervezete", a Civil Összefogás Fórum esetében, hiszen "a modellt az ellenzék a kormányoldaltól tanulta el" – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

2023. december 07. Reggeli gyors - részlet 23.12.07. Ligeti Miklós
15:33
00:00

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Állami Számvevőszék december 5-én az előző választáson együtt induló hat ellenzéki pártot értesítette levélben a külföldi támogatásaik ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentéséről. Eszerint az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrészt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként, méghozzá olyan formában, hogy az összeget egyenlő arányban osztanák el az összefogás hat pártja között. Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, de az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatartja az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája.

"Alapvetően ezzel a megközelítéssel nem lenne semmi baj" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója hozzátette: amióta a szervezetnél dolgozik, azaz 2014-15 óta folyamatosan arra kéri az ÁSZ-t, hogy éljen a jogaival, gyakorolja hatáskörét, de arra semmiképpen, hogy amíg egyik oldallal szemben szigorúan lép fel, a másik oldal vitatható ügyeiben egyetlen lépést se tegyen.

A Számvevőszék, amikor a kormányhoz köthető vitatott ügyletekről van szó, gyakran azzal a kifogással hárítja el a vizsgálatot, hogy a rá vonatkozó jogszabályok nem elég konkrétak. Az Állami Számvevőszékről szóló 2011-es törvény (és a korábbi, 1989-ben elfogadott törvény is) azt írja elő, hogy a politikai pártok költéseit csak a szabályszerűség szempontjából lehet ellenőrizni. Ez megteremtette a lehetőségét annak, hogy "a Számvevőszék csak azt ellenőrizze, hogy a benyújtott számlák formailag akkora összegről szólnak-e, amennyit el lehet költeni", azt, hogy ezek tartalmilag valósak-e, soha nem kellett vizsgálnia.

2017-18 fordulóján derült ki, hogy amikor a Jobbik a "Ti dolgoztok. Ők lopnak" plakátkampánnyal készült az országgyűlési választásokra, hirtelen meg tudta nézni az ÁSZ, mennyibe kerül egy plakátkampány, össze tudta mérni a költéseket a piaci árakkal.

Ligeti hangsúlyozta, nem az a gond, ha az ÁSZ ellenzéki oldalon talál szabálytalan költést, és azt jogosan szankcionálja – márpedig volt oka ilyen költést találni, hiszen a Mindenki Magyarországa Mozgalom közbeiktatásával külföldről történt pártfinanszírozás. A baj az, hogy az ÁSZ nem vizsgálja ugyanilyen vehemenciával a költéseket "a Fidesz fiókszervezete", a Civil Összefogás Fórum esetében – hiszen "a modellt az ellenzék a kormányoldaltól tanulta el". Akkor kezdik észrevenni a szabályok megkerüléséből adódó anomáliákat, amikor az már a kormányoldalnak fájdalmas, mert azt az ellenzék is alkalmazza. Ezek alapján Ligeti úgy látja, az Számvevőszéket politikai célokra tudja használni a hatalom.

"Inkább hazaáruló, mint képmutató dolog az egész rendszerben, hogy közben a kormányoldal a közkasszából korlátlanul megszórja a Megafon-csoport köré épült propaganda-gépezetet, ellátja közpénzzel a CÖF-öt" – mondta Ligeti, hozzátéve, undorítónak tartja, hogy ezek mellett a kormányoldal nevezi álcivilnek a számára nem tetsző szervezeteket.

Megjegyezte, abban bízik, hogy erős szóhasználata válaszra készteti a szervezettel egyébként nagyon tartózkodó ÁSZ-t.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklós
2023.12.07., csütörtök 8:12
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János