„Támogassa
A lényeg

Tiltott pártfinanszírozás miatt megbüntette a Kutyapártot a számvevőszék

13/07/2023 20:09

| Szerző: Klubrádió

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott pártfinanszírozás miatt 11 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra (MKKP).

Az ÁSZ átláthatatlansághoz kapcsolódó vádakkal két további ügyben is vizsgálódik a párt pénzügyei után, amely arról adott ki közleményt, hogy a büntetés miatt nagy bajban van, veszélybe került a működése.

„Más pártoknak ez csak aprópénz, nekünk viszont súlyos érvágás: a költségvetésünk jelentős hányada esett ki egyik pillanatról a másikra” – olvasható az MKKP közleményében.

A számvevőszék azért szabta ki a bírságot, mert szerinte 2020-ban és 2021-ben a párt által szervezett tábor és az irodájuk bérlése során nem volt eléggé elkülönítve, hogy ezek közül mit fizetett a párt és mit a Savköpő Menyét Alapítvány, a pártalapítványuk.

A párt vitatja ennek és a további két, ellene folyó vizsgálatnak a jogosságát is. Azt írják, a Magyar Államkincstár nem hajthatná végre külön eljárás nélkül a bírságot, július 4-én viszont már azzal szembesültek, hogy a büntetés felét, 5,6 millió forintot le is vontak a nekik járó finanszírozás összegéből. Emiatt közigazgatási pert indítanak az államkincstár ellen, de ennek leghamarabb jövő tavasszal lehet eredménye, és akkor sem biztos, hogy visszakapják a pénzt – tették hozzá.

Az MKKP szerint annyira nagy kiesés ez nekik, hogy ha nem sikerül növelni a bevételeiket, akkor kénytelenek lesznek a töredékére visszafogni a városfelújító és egyéb projektjeiket. Mindezek miatt arra kérik támogatóikat, hogy segítsenek nekik összegyűjteni a 11 millió forintot.

(Kiemelt kép: a Kutyapárt egy tüntetése az Erzsébet hídnál, fotó: Klubrádió)