„Köszönjük,
Szószátyár

Lehet, vagy szabad

16/06/2019 12:28

| Szerző: Klubrádió

Ismét hallgatói kérdésekre válaszolt a Szószátyár két szakértője. Íme néhány ezek közül.

2019. június 12. Szószátyár - részlet 19.06.14. Ista, izmus
08:05
00:00

Érdekes megfigyelés, hogy a lehet és a szabad szavakat gyakran egyenértékűként használják, mintha ugyanazt jelentenék. Pedig nem. Az egyik azt jelenti, hogy fizikailag lehetséges, a másik pedig azt, hogy megengedett, nem tilos. Még törvényekben, szabályokban is keveredik a két szó, például a KRESZ-ben az áll, hogy „az irányjelzés megtévesztő nem lehet”. Természetesen lehet, csak nem szabad, hogy az legyen.

Másik hallgatónk az iskolai nyelvtantanításról kérdezett. Mégpedig azt, hogy miért csak a tárgyesetet nevezik esetnek, a többit miért nem, mint ahogy az más nyelvekben megszokott. Nos, nyelvészeink elmondták, hogy a nyelvtudomány 20-21 esetet ismer, az iskolai nyelvtannál valószínűleg tehermentesíteni akarják a diákokat. Ezért nem használják például a birtokosra, vagy a részeshatározóra az eset kifejezést.

Egy következő hallgatónk az -ista, -izmus végű szavakon gondolkodott el. Van ugye fradista, de nincs fradizmus. Van marxista, és van marxizmus is. Van masiniszta, de nincs masinizmus. Hogy keletkeznek ezek a szavak, és mikor használjuk helyesen ezeket?

A Szószátyár legutóbbi adásában még számos kérdést válaszoltak meg szakértőink.

Az adás részletét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Szószátyár
2019. 06.12. 19:00
Műsorvezető: Kálmán László és Nádasdy Ádám