„Klubrádió
Reggeli gyors

Lehallgatási botrány: Európában egyedülálló és felháborítja a közvéleményt

15/09/2021 11:17

| Szerző: Klubrádió

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy a Pegasus-botrány, magyar újságírók, ellenzékiek lehallgatása milyn hullámokat vert Eurüpában, és mi várható az ezzel kapcsolatos EP-ülésen. 

2021. szeptember 15. Reggeli gyors-részlet (2021.09.15. Rónai Sándor-interjú)
12:27
00:00

Rónai Sándor EP-képviselő szerint az Európai Parlamentben magyar kezdeményezésre tárgyalni kell majd arról, hogy Magyarországon egy kémszoftverrel ellenzékiekkel kapcsolatba hozható személyeket hallgattak le. Ezen az ülésen ott lesznek az Európa Tanács és az Európai Bizottság képviselői is ott kell legyenek és nyilatkozniuk kell majd az ügyről, ami "Európában mindenkit felháborít".

Az Orbán-kormány a szoftverrel nem egyszerűen terroristagyanús személyeket figyelt meg, hanem saját politikai ellenlábasait, akiktől a hatalmát félti. "Ez mindenféle európai jogot sért és az európai kultúrával szembemegy". Szerinte nehezen bizonyítható, hogy ki hallgatta le ezeket az embereket, de "olyan újságírókról van szó, akik kivétel nélkül valamilyen ellenzéki oldalhoz köthetők, és soha semmilyen terrorista tevékenységgel nem voltak hozhatók kapcsolatba" - mondta.

Rónai szerint az Orbán-kormánynak eddig is mániája volt a megfigyelés, az elmúlt években több mint 500 esetben folytattak megfigyelést, ami Rónai szerint amúgy nem baj, sőt, az államnak nemzetbiztonsági célokból kutya kötelessége a megfigyelés, mondta, de nem az, amit a Pegasussal tettek. "Illegális szoftvert telepítettek emberek telefonjára és azzal kutattak a magánéletükben. Ez illegális, ilyet egy kormány nem csinálhat". Pusztán politikai célból nem végezhet ellenzékieket vegzáló adatgyűjtő megfigyeléseket".

Ez Európában is egyedülálló, azért európai közvéleményt nagyon felháborítja.

 
 Rónai Sándor, Molnár Csaba, Dobrev Klára (DK)
 Kép: Facebook
 

Hogy az ellenzék megfelelően tartja-e napirenden az ügyet, és elegendő-e az európai felháborodás, arra Rónai azt mondta, hogy az Orbán-kormány minden napra tartogat egy ügyet, ami miatt az átlagos európai demokráciában lemondana a miniszter. Példaként említette Szijjártó Péter, akiről tegnap derült ki, hogy "egy évet töltött a levegőben egy olyan repülőgépen, amihez semmi köze, és nem is használhatná a gépet annak rendeltetése szerint".

"Nyilván a Pegasus-ügy fontos és kiemelkedő ügy, ami napirenden van. Sajnos ettől függetlenül mindig tartogatnak olyat, amivel felháborítják a közvéleményt". 

Rónai beszélt az ellenzéki összefogásról is, ami szerinte jól működik, és "jól látszik, hogy az egyesült ellenzék képes legyőzni a Fideszt. A Pegasus-botrány csak egy és nagyon kiemelkedő a sok botrány közül.