„Klubrádió
Esti gyors

László Imre: Ennyi hülye kórházigazgató nem lehet a rendszerben

13/12/2023 19:08

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nagyon súlyos üzenete van annak, hogy egyszerre 24 kórházigazgatót mentett fel Pintér és az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) országszerte – véli László Imre, Újbuda polgármestere. A volt kórházigazgató arról is beszélt az Esti gyors című műsorban, hogy az elbocsátási hullám rendszerhibát jelez, és nem minden esetben az intézményvezetők alkalmassága vagy életkora lehetett a döntő szempont.  

2023. december 13. Esti gyors-részlet (2023.12.13.) László Imre
08:43
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, Pintér Sándor belügyminiszter december 31-i hatállyal két országos intézet és öt megyei kórház vezetőjének megbízatását vonta vissza, mert elmúltak 65 évesek. Emellett más okból további két vármegyei kórház és 15 további városi kórház főigazgatójának is távoznia kellett.

Három nagyon fontos dolgot sugall ez a döntés a magyar egészségügyről – mondta László Imre volt kórházigazgató. Az első, hogy "minden további nélkül meg lehet válni ezektől az intézményvezetőktől, hiszen van bőven utánpótlás, 65 évesek nyugodtan  elmehetnek nyugdíjba" – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezzel szemben a valóság, hogy a szakrendelőkben alig van orvos és szakdolgozó, aki nem nyugdíjas. 

Másrészt az elbocsátások azt az érzetet keltik, mintha a kórházigazgatók nem megfelelően gazdálkodtak volna. Holott a kórházak 100 milliárd forintos adóssága a rendszerhibából fakadó adósságspirál eredménye – tette hozzá Újbuda polgármestere.

Harmadrészt pedig a kormány nem vallja be, hogy az egészségügyre fordított a GDP-arányos 4,7 százaléknyi keretösszeg szégyenteljesen kevés – fogalmazott László Imre. Hozzátette, abból a pénzből, amit jelen pillanatban az egészségügyre fordítanak, nem lehet megoldani a normális működést, ehelyett a kormány felelőssé teszi az országos kórházi főigazgatót, illetve a nyugdíjba küldött intézményvezetőket.

"Előfordul, hogy van néhány kórházigazgató és gazdasági vezető, aki valóban nincs a helyzet magaslatán, de itt teljesen egyértelműen arról van szó, hogy a kórházi fekvőbeteg-ellátás teljes egésze egy adósságspirálban van. Ennyi hülye vezető nem lehet a rendszerben" – mondta László Imre volt kórházigazgató.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú László Imrével
2023. december 13., szerda 18:23
Riporter: Selmeci János