„Klubrádió
Reggeli gyors

Lannert: Sokkal több diplomást is elviselne a magyar piac

17/10/2022 11:56

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az egyes szakágak – mint az oktatás- és az egészségügy – esetében tapasztalt hiányok arra utalnak, hogy sokkal több diplomást is el tudna látni a magyar munkaerőpiac – véli Lannert Judit oktatáskutató.

2022. október 17. Reggeli gyors - részlet 22.10.17. Lannert Judit
09:02
00:00

Továbbra is a sor végén kullog a magyar közoktatás európai viszonylatban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet – 38 tagállamán túl más országokat is vizsgáló – éves jelentése szerint. Nem túl biztató az a pillanatfelvétel, amely az OECD 2022-es, friss kiadványából a magyar oktatásról kiderül – írja a hvg360.

Az Education at a Glance összefoglalója szerint nem csak az oktatás kimeneti oldala – például a PISA-felmérésekben tükröződő tudás – hagy kívánnivalókat maga után, a tanítás körülményeivel kapcsolatos OECD-adatok is azt mutatják, hogy leértékelődött a tudás Magyarországon.

"Zuhanásról nincs szó, egyszerűen mélyről indul a fejlődés" – véli Lannert Judit. Az oktatáskutató a Klubrádiónak elmondta, az oktatás soha nem volt nagyon fontos a kormányzatok számára. Hozzátette, néha előfordultak béremelések, de ezzel soha nem tudtak azonnali és lényeges javulást elérni, ezzel pedig a lelkesedés is alábbhagyott a döntéshozók részéről.

Hullámzó teljesítményről nyújt a magyar oktatás Lannert szerint. Az OECD rangsorban 2010-től visszaesett Magyarország, 2014-től pedig valamelyest javult, aztán 2018-tól ismét devalválódás tapasztalható.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány a teljes foglalkoztatottságra törekszik, megjegyezte, hogy bár ez valóban látható, nem feltétlenül hatékony. A tankötelesség korhatárának leszállításával nem csökkent képzetlen munkaerő száma, míg az egyes szakágak – mint az oktatás- és az egészségügy  – esetében tapasztalt hiányok arra utalnak, hogy sokkal több diplomást is el tudna látni a magyar munkaerőpiac.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lannert Judittal
2022.10.17., hétfő 7:50
Riporter: Szénási Sándor