„Klubrádió
Belső közlés

Lanczkor Gábor: Csók anatómiája

20/06/2020 11:43

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden héten közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés c. irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Lanczkor Gábor Csók anatómiája c. versét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2020. június 20. Belső közlés (2020.06.20. Lanczkor Gábor)
00:25
00:00
A Klubrádió honlapján a költészet napjától kezdve az egész karanténidőszak során, két hónap alatt minden nap közzétettünk egy felvételt Belső közlés című irodalmi műsorunk prózai vagy verses felolvasásai közül, hol a szerzők, hol egy-egy kiváló színész előadásában. A sorozat a múlt hétvégén véget ért, mostantól hetente egy alkalommal, a hét végén teszünk közzé egy-egy felolvasást. Ma Lanczkor Gábor Csók anatómiája című versét, jövő hétvégén pedig Gerevich András Napok és szavak című költeményét hallgathatják meg szerzőik előadásában.

A mától a honlapunkon is meghallgatható költemény alighanem a legrövidebb vers, amelyet a Belső közlés felvételei közül közzéteszünk, sőt talán a műsorban elhangzó valamennyi vers közül is a legrövidebb, melyet szerzője a Belső közlés egyik első vendégeként olvasott föl még 2013-ban, az adás felütéseként. A költemény ugyanakkor jól mutatja a dunántúli költő erősségét – aki jelenleg egyébként egyszerre a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájának Térey János-ösztöndíjasa és a Petőfi Irodalmi Ügynökség által nemrég életre hívott, Goethe születési évéről elnevezett 1749.hu világirodalmi portál főszerkesztője –: a hétköznapi valóság teljes átéltségének érzékletességével és fakóságával, szinte a versszerűtlenségig menő tömörséggel írja le a társas érintkezés egy szeletének legkülönbözőbb dimenzióit és ennek végül mozaikszerűen összeálló észlelését.

A vers a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg. A vers írott változata:

Lanczkor Gábor: Csók anatómiája

Ahogy a sötét, szűk előszobába belépve megcsókoltalak, kialudt a nyitva maradt bejárati ajtón túl a lépcsőházi világítás.
És éles fénnyel megvillant és kialudt a fejünk fölött a villanykörte, miután pillanatnyi eltéréssel nyomtuk meg a sötétben az ellentétes sarkok felé nyúlva a két alternatív kapcsolót.
A sötétség mint a szánkban.