„Támogassa
Reggeli gyors

L. Ritók Nóra: Az eladósodással nem foglalkozik senki

22/11/2023 11:59

| Szerző: Klubrádió

Az eladósodással nem foglalkozik senki rendszerszinten, így nem változik a helyzet, mondta az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője a Reggeli gyors műsorában. Egyre jobban nyílik a társadalmi olló Magyarországon és egyre többen csúsznak le a szegénységbe.

A KSH szerint 2022-ben a magyar népesség közel 20 százalékát, 1,8 millió embert érintett a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata. 

2023. november 22. Reggeli gyors - részlet 23.11.22. L. Ritók Nóra
06:38
00:00
"Az eladósodással nem foglalkozik senki rendszerszinten, így nem változik a helyzet" – emelte ki L. Ritók Nóra az egyik fő problémát. Hozzátette, nem foglalkoznak azzal, hogy mennyire eladósodott ez a társadalmi csoport, hogy minden családnak behajtócéges tartozása van.

Pénzügyi tudatosságot kéne oktatni ennek a társadalmi csoportnak is, tette hozzá, mert a pénzügyi tudatossággal nem bíró felnőttek eladósodnak. "Meg kell tanítani, hogy nem veszünk fel családi pótlékra kedvezményes áruhiteleket, személyi kölcsönöket, amiket az ügynökök helybe visznek, megadva az anyagi jólét illúzióját. Az oktatás mellé persze egy szociálisan érzékeny bankrendszer is kellene".

Jelen helyzetben szerinte, ha a legális munkaerőpiacon sikerül elhelyezkedniük, a fizetésük 50 százalékát máris elviszik ezek a tartozások. A túlélés tehát nem a legális munkavállalásban van. A szülői, rokoni minta pedig erős, hangsúlyozta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú L. Ritók Nóra
2023.11.22., szerda 8:35
Riporter: Para-Kovács Imre