„Támogassa
Reggeli gyors

Kunetz Zsombor: Eddig sem voltak elég lassúak a mentőautók

26/10/2023 11:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Kellő felkészültség, megfelelő munkakörülmények hiányában csak látszatintézkedésnek tartja Kunetz Zsombor az Országos Mentőszolgálat új csomagját. Szerinte a képzett munkaerő megőrzése lenne célszerű.

2023. október 26. Reggeli gyors - részlet 23.10.26. Kunetz Zsombor
06:51
00:00

Az Országos Mentőszolgálatnál novembertől háromról öt szintűre finomítják az ellátások sürgősségi besorolását, elemezni fogják a segélyhívásokat, továbbá a mentőirányítóknak a jövőben nem csak egy egységes kérdezési protokoll szerint kell végezniük a munkájukat, hanem a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz számukra – írta szerdán a Népszava. Az új intézkedések között szerepel az is, hogy a mentők sebességét korlátozzák.

"Eddig sem voltak elég lassúak a mentőautók, így értelemszerűen csökkenteni kell a sebességüket" – mondta ironikus éllel a Reggeli gyors csütörtöki adásában Kunetz Zsombor egészségügyi elemző. Megjegyezte, az intézkedések mögött érti a szándékot, de sokkal hatékonyabbnak tartaná, ha olyan dolgozókat alkalmazna a mentőszolgálat, akik

  • kifejezetten képzettek mentőautó vezetésére,
  • folyamatos továbbképzésben vesznek részt,
  • jól megfizetettek,
  • jó körülmények közt és megfelelő eszközökkel ellátva

végezhetik munkájukat. Ezzel szerinte minimálisra lehet csökkenteni a fluktuációt, ami nagyban hozzájárul a szolgálat biztonságosabb működéséhez, mert elkötelezett, képzett emberek dolgoznak ott, akiket meg tudnak tartani.

A megfelelő képzéssel Kunetz szerint csökkenthető az a hamis biztonságérzet, amelyet a megkülönböztető jelzések, a sziréna, a villogó mellett éreznek a munkatársak. A mentőautók rendkívüli lehetőségei sajnálatos módon a balesetek kockázatát is növeli. Mindezek alapján, mindössze látszatintézkedésnek tekinti a csomagot.

Megjegyezte, az intézkedéscsomaggal kapcsolatban bővebben foglalkozott a Röntgen szakblogon.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kunetz Zsomborral
2023.10.26., csütörtök 7:42
Riporter: Szénási Sándor