„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: Mikor látta Kásler reálisan a helyzetet?

12/07/2021 09:28

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hét traumatológus távozásával bedőlt a traumatológiai ellátás Zalaegerszegen, ezért a balesetet szenvedetteket más városokba kell szállítani. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint ez plusz egy órás szállítást jelent, ami a súlyos balesetet szenvedett betegek ellátásában sorsdöntő lenne. Kásler Miklós kijelentése, mely szerint ezrével jönnek vissza az egészségügyi dolgozók, nem reális.

2021. július 12. Reggeli gyors - részlet 21.07.12. Kunetz Zsombor
08:59
00:00

Mivel a Zala Megyei Szent Rafael Kórházból június hónap végén távozott hét traumatológus, a kórház már csak a kisebb baleseti sérülteket tudja ellátni a sürgősségi fogadóhelyén – írja a Népszava.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő "kukába valónak" nevezte az új szolgálati jogviszonyt. Bár az érintettek álláspontját nem ismeri, szerinte ki lehet találni, hogy mi állt távozásuk hátterében. Nem elsősorban a bérekről van szó, hanem a túlmunka és a kivezényléssel a családtól távol töltött idő után járó bérek csökkenéséről van szó.

A következmények pedig beláthatatlanok, Zala megye traumatológiai központja helyett így a segítségre szorulókat kénytelenek átirányítani Nagykanizsára, Kaposvárra, Szombathelyre. Ez többlet időt, minimum egy órát jelent a betegellátásig. Kunetz felhívta a figyelmet arra, hogy a súlyos balesetet szenvedett emberek ellátásában a legfontosabb faktor az idő, különösen az első egy óra, az "aranyóra".

Ennek megfelelően Kásler Miklós véleményét, miszerint "ezrével térnek vissza az egészségügyi dolgozók" nem tartja helytállónak. Hozzátette nem emlékszik olyan pillanatra, amikor az EMMI minisztere reálisan látta volna a helyzetet.

dr. Kunetz Zsombor
 
dr. Kunetz Zsombor
 

Karácsony Gergely sem tudja mire és hogyan 

Felidézte, Karácsony Gergely főpolgármester kampánya úgy indult, hogy "amíg nincs mindenhol CT, addig nem lesz Atlétikai Világbajnokság sem". Az állam 50 milliárd forintot folyósított volna erre a célra, de a szakértő szerint nem volt jogcím, amire ezt megtehették volna. A főpolgármester később elállt ettől. Kunetz úgy látja, hogy szakemberek nélkül a felújításoknak, korszerűsítéseknek sok értelme nincs.

Lesz esetleg csili-vili rendelő orvos és ápoló nélkül, de nem lesz egységes sürgősségi ellátás Budapesten, olyan, amit akár ennek az összegnek a feléből is meg lehet csinálni, kerületenként mentőtisztekkel, APN szakszemélyzettel – írta korábban Facebook-posztjában.

Épp ezért úgy véli, hogy az 50 milliárd forint haszontalan célokra megy majd el.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kunetz Zsomborral
2021.07.12., hétfő 7:40
Riporter: Szénási Sándor