„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: Ez életveszélyes, gyerekek életével játszik a kormány

11/10/2022 13:54

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Parasztvakitásnak nevezte az egészségügyi reformmal kapcsolatos ötleteket Kunetz Zsombor orvos. A várólistákkal kapcsolatban hiába kezdik számolni a várakozókat csak a hatvanadik naptól, teljesen mindegy, ha a kétszázhetvenedik napon kerül sorra a beteg, mondta a Reggeli gyorsban, és felhívta arra is a figyelmet, hogy muszáj lesz kórházakat bezárni, szerinte 23-30 kórház maradhat, azokat pedig brutálisan fel kell turbózni.

2022. október 11. Reggeli gyors - részlet 2022.10.11. Kunetz Zsombor
08:57
00:00

Az elmúlt napokban a Népszavában szellőztették meg azokat a terveket, amiket állítólag az Orbán-kormány egészségügyi reformként szeretne véghezvinni, de az eddig nyilvánosságra kerülő ötlettervekről kormányzati szereplő még nem nyilatkozott. Egyáltalán, lehet-e így, központilag, felülről megmondva, hogy mi legyen, sikeres reformot véghez vinni? Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a Reggeli gyorsban azt mondta, szerinte központi akarattal lehet reformálni, mert a politikai akarat a legfontosabb ahhoz, hogy valami történjen az egészségügyben.

 
Illusztráció
 
CosHelp: Jelmezes Kórházlátogatás
 Facebook
 

 

Ha pedig a központi akarat megvan, onnantól lehet előre lépni, de a társadalmi egyeztetést nem kikerülve, mondta. Kunetz szerint szakmai fórumok mellett nagyon fontos a jó kommunikáció is, hiszen a Molnár-féle egészségügyi reform a "dúvad, ostoba kommunikációba bukott bele". Hogy a Fidesz nem használta ki annak idején, hogy az előző kormány elvigye a reformból következő balhét, az Kunetz szerint arra vezethető vissza, hogy a Fidesznek a rövid távú politikai célok mindig fontosabbak. "Ezen kellene államférfiként túllendülni, de hol van itt államférfi?!" - tette fel a kérdést Kunetz.

Nagy kérdés, hogy a reform mennyibe kerülne. Kunetz szerint az átmeneti időszaknak az új rendszer felállásáig nagyon erős költségei vannak, ezért az egészségügyi reform "nem fog menni csak ötletekkel". A szakember szerint a legnagyobb probléma, hogy ehhez képest "ilyen aprópénzekkel és nagyon félszegen hozzányúlva" szeretne a témával az államtitkárság foglalkozni. Ehhez képest a politikának bele kellene állnia, és akkor a jelenlegi finanszírozás legalább kétszeresére lesz szükség az átállás során.

Kunetz éppen ezért parasztvakitásnak nevezte a reform örve alatt, amit a várólistákkal művelnek: "mindenkinek az a fontos, hogy mikor kerül sorra, nem pedig az, hogy hányan várnak előtte. Hiába kezdik számolni a várólistákat a hatvanadik naptól, teljesen mindegy, ha a kétszázhetvenedik napon kerül sorra a beteg". Szó volt arról, hogy lekerül a várólistáról az is, aki nem tud megjelenni a felkínált időpontban, de Kunetz erre csak annyit mondott, hogy szerinte azok a betegek sem azt fogják beírni, hogy rokonlátogatás miatt nem jelentek meg a rendelésen, műtéten, hanem azt, hogy akkor éppen betegek voltak, "azzal meg nem lehet mit kezdeni". Ezt a részét a meglehetősen ostoba parasztvakitás kategóriájába sorolta a "reformnak".

Az egészségügyi átalakítástervezetnek a legsúlyosabb része a kórházátalakítás, amivel kapcsolatban Kunetz kihangsúlyozta, hogy igenis, be kell zárni kórházakat, mert ez nem úszható meg, de hozzátette, ezt racionálisan kell kitalálnia a kormánynak, és ha megteszi, akkor Kunetzcel fog meggyűlni a baja, aki azt kritizálja üzent az ellenzéki pártoknak. Szerinte ugyanis az az álláspont nem képviselhető, hogy ennyi kórházat tartunk fenn, miközben csak ennyi orvos van. Hogy melyiket zárják be, azt Kunetz szerint előzetesen fel kellene mérni, nem pedig a térképre bökve találgatni.

Meg kell nézni, hogy hol van olyan kapacitás, ami felesleges, amit át kell alakítani rehabilitációs otthonná, és mi az, amit be kell zárni, mondta a szakember. Ha szerinte már ideáig eljutnánk, akkor centralizáltabban lehet elképzelni az egészségügy jövőjét, és azt a 23-30 kórházat, amire az új rendszer tud alapozni, "azokat brutálisan fel kell turbózni személyi és eszközök tekintetében"

Az "ötletbörze" másik óriási problémájának azt nevezte Kunetz, hogy a megyehatárokon nem tudunk túllépni, mert szerinte az egészségügyet nem megyei, hanem régiós szinten kell szemlélni. "Az ad egy olyan méretet, ahol értelmezhetően lehet tervezni és pótolni a kieső ellátásokat". Egy példával világította meg a helyzetet: ha a győri kórházban egyszerre romlik el a két lélegeztetőgép, ami a 25 kilogram alatti gyerekek ellátását ellehetetleníti, miközben a kórház egy idegsebészeti centrum, tehát még Veszprémből is odaviszik a sérülteket, a gyerekeket, akiket lélegeztetni kell. Ha nincs lélegeztetőgép, akkor viszont ezeket a gyerekeket Szombathelyre vagy Budapestre kell szállítani, és "nem mindegy", hogy milyen távolságra és hogyan szállítják. "Ez életveszélyes játék, és gyerekek életével játszik a kormány, amikor megengedi, hogy olyan kórházigazgatók legyenek, akinek a működése alatt mind a két lélegeztetőgép egyszerre romlik el".