„Klubrádió
A lényeg

Orvosi Kamara: Nem fogadjuk el az egészségügy átalakításról szóló törvényjavaslatot

3/10/2022 14:54

| Szerző: Klubrádió

A Orvosi Kamara elnöksége közleményében azt írta, a szabad orvosválasztást megszüntetését célzó törvényjavaslatot eddig még nem kapták meg, előkészítésében a korábbi ígéretek ellenére sem vettek részt.

Közleményben reagált a Magyar Orvosi Kamara annak a törvényjavaslatnak a hírére, amely az alapellátás kivételével megszüntetné a szabad orvosválasztást az állami intézményekben. Ez alapján az állami fenntartásban álló egészségügyi szolgáltatóknál valamennyi beteget az adott időre éppen beosztott orvos láthatja el, helyette másik orvos nem igényelhető.

A kamara nem tudta megerősíteni, hogy a kiszivárgott törvénytervezet valóban a fenti pontokat tartalmazza, azt viszont leszögezte, ők eddig nem kapták meg a javaslatot.

"Ha az előterjesztés részleteiről a sajtóban leírtak helytállóak, úgy fontosnak tartjuk már most leszögezni: az előkészítésében – bár ennek lehetőségét utoljára írásban a múlt héten kértük – a korábbi ez irányú államtitkári és miniszteri ígéretek ellenére a MOK nem vehetett és nem is vett részt" – szerepel a kamara közleményében.

Azt is írták, "a javaslat bizonyos részei homlokegyenest szembe mennek a miniszterelnöknek a MOK-kal kötött korábbi megállapodásával. Jelesül: az orvosi bértáblánál alacsonyabb fizetés lehetősége a korábbi megállapodás felrúgása. Ezt semmilyen formában nem fogadjuk el" - írták, hozzátéve, hogy csak azután tudnak róla nyilatkozni, ha az előterjesztést eredeti formájában, részletesen megismerték.