„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze Gábor: Orbán a Szaharában is bozotót ültet, hogy legyen honnan harcolni

19/01/2023 19:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Orbán esetében szolgálatról nem, csak a hatalom szeretetéről beszélhetünk – véli Kuncze Gábor. A volt belügyminiszter összehasonlította a leköszönő új-zélandi és a magyar miniszterelnök magatartását. "Orbán imádja a konfliktusokat, azok nélkül nem tud meglenni. Korábban Horn Gyuláról mondták azt, hogy bozótharcos. Orbán kimegy a Szaharába és bozótokat ültet, hogy legyen honnan harcolni."

2024. április 26.
00:00
00:00

Február 7-ei hatállyal távozik a székéből Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern, aki öt éve látta el kormányfői feladatait, és szokatlan népszerűségnek örvend. A hír magyar vonatkozásban azért lehet érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök mindig azt hangoztatja, hogy a politika nem való nőknek. A magyar miniszterelnök ezzel szemben úgy véli, még 16 évet szeretne eltölteni a kormányfőként

"Nagyon kemény időszakon van túl Ardern. Volt vulkánkitörés, tömegmészárlás Christchurch-ben, koronavírus-járvány" – mondta Kuncze Gábor a Megbeszéljük műsorában. A volt Klubrádiós műsorvezető szerint annak ellenére népszerű politikusról van szó, hogy az események – és az azokra adott, gyakran szigorú válaszlépések – hatására pártja népszerűsége érzékelhetően csökkent. Sok ígéretet éppen e nem várt események miatt nem tudott betartani.

"Az kiválóan mutatja, hogy sokkal messzebb van Új-Zéland, mint 18 ezer kilométer, hogy Ardern mérlegelte a lehetőséget, hogy bírja a következő ciklussal járó terhelést" – mondta Kuncze. Szerinte ez a döntés érettségről tanúskodik, és a párt valódi érdekeit szolgálja. Azzal, hogy időben lépett vissza megadta a lehetőséget pártjának, hogy felkészüljön az új választásra.

"Orbán esetében ilyen szolgálatról nem, csak a hatalom szeretetéről beszélhetünk." Kuncze szerint a Fideszt választási az 1994-es, a 2002-es és 2006-os választási vereségek során ennek jegyében szervezte át. "Rájött, hogy a liberális oldalon nem tud győzni, konzervatívvá változott. Ilyen van a történelemben. Orbánt azonban nem a meggyőződés, hanem a számítás vezérelte. A 2002-es választások után úgy szervezte át a Fideszt, hogy egyre inkább minden tőle függjön."

A volt belügyminiszter szerint Orbán a kizárólagos döntési helyzet mellett imádja a konfliktusokat is, azok nélkül nem tud meglenni. "Korábban Horn Gyuláról mondták azt, hogy bozótharcos. Orbán kimegy a Szaharába és bozótokat ültet, hogy legyen honnan harcolni" – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kuncze Gáborral
2023.01.19., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György