„Klubrádió
A lényeg

Tömegmészárlás Új-Zélandon

15/03/2019 09:22

| Szerző: Klubrádió

Több  int negyven embert lőttek agyon két mecsetben. A Klubrádiónak egy szemtanú mondta el A lényegben, hogy mi történt Christchurch-ben.

2019. március 15. A lényeg - részlet 19.03.15. Egyed Vendel
04:01
00:00

Két mecsetbe hatoltak be fegyveresek Christchurch-ben és lövöldözni kezdtek. Az egyikben ötszázan voltak, itt az első jelentések szerint harmincan haltak meg, a másikban mintegy százan tartózkodtak, itt tíz ember esett áldozatul. A támadók a rendőrség szerint kilencen-tízen lehettek, közülük négyet már elfogtak. Későbbi beszámolók szerint a két mecsetnél legalább negyvenkilenc ember vesztette életét.

 

Az egyik merénylő elfogásának szemtanúja volt Egyed Vendel, Új-Zélandon élő hallgatónk, ő mondott részleteket a mészárlásról. Úgy tudni, összehangolt támadás történt az ott élő muszlimok ellen. Az egyik merénylő ausztrál állampolgár. Több autóban bombákat is találtak, még az iskolanegyedben is.

A környékbeli iskolákat lezárták, a szülők csak később tudták elhozni gyermekeiket. A boltok bezártak, mindenkit arra kértek, hogy maradjon otthon. A középületeket, kórházakat megerősített létszámmal őrzik, más városokból is érkeztek rendőrök.

Az egyik merénylő videót készített arról, hogyan helyezi el a bombát az autóban, sőt a mészárlásról is, ezek így rövid ideig láthatók voltak közösségi oldalakon is, de már eltávolították. A miniszterelnök annyit már közölt, hogy szélsőséges nézeteket vallottak az őrizetbe vettek.

Suba Krisztina interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.