„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze: Amikor már kezd nyugalom lenni Gyurcsány körül, mindig csinál valamit, amire rá lehet vetődni

13/03/2023 20:58

| Szerző: Klubrádió

Kuncze Gábor korábbi belügyminiszter, az SZDSZ volt elnöke szerint Gyurcsány Ferenc nem olyan, mint amilyennek beállítják, de neki magának többet kellene tennie azért, hogy ez átmenjen a köztudatba.

2023. március 13. Megbeszéljük / részlet, Kuncze Gábor (23.03.13.)
14:32
00:00

Milyen is volt Gyurcsány Ferenc, milyen volt a kormányzása, milyen hibákat lehet felróni neki, lehet-e belőle örök bűnbakot csinálni, vagy van-e olyan módszer, amely az ellenzéki szavazók számára tiszta helyzetet teremt az ő megítélésében? – kérdezte műsorvezetőnk, Bolgár György Kuncze Gábortól, az SZDSZ volt elnökétől, akinek közvetlen kormányzati tapasztalata is volt vele.

Azzal kezdte: kicsit még hátrébb kell menni az időben, mert 2002-ben „nagy meglepetésre nyerte meg” Medgyessy Péter a választásokat, és kampányának kulcsfigurája volt Gyurcsány Ferenc, aki a háttérben az egészet szervezte. Innen kezdődött a tényleges politikai karrierje, aztán a Medgyessy-kormányban „nagyon fontos” tárcát kapott, ő lett a sportminiszter. Kuncze szerint ha valamihez biztos nem értett akkoriban, az feltétlenül a sport volt, és kicsi is volt neki az a terület. És amikor elkezdődtek a problémák, ő volt az, aki kormányüléseken szemtől szemben felszólalt Medgyessy Péter kormányzása ellen. Amikor pedig váltásra került sor, utódnak Kiss Péter kancelláriaminisztert nézték ki, de Gyurcsány „egy huszáros rohammal” maga javára fordította a helyzetet és őt is választotta meg a parlament - ez is politikai teljesítmény volt.

Az, hogy 2006-ban újra tudott nyerni a koalíció, nagyon nagy részben Gyurcsány Ferencnek volt köszönhető, aki kemény, munkás kampányt vitt végig, sikerre vezette az MSZP-t – mondta. Kuncze már akkoriban beszélt arról vezető szocialista politikussal, hogy bár Gyurcsány új szellemet hozott, megmozdította a szavazókat, de félnek is tőle, mert kicsit impulzív, kiszámíthatatlan, és ez be is igazolódott a későbbiekben. A Fidesz nem is tudott vele igazán mit kezdeni egészen addig, amíg az őszödi beszéd ki nem jött, és mostanáig sem tudni, ki volt az a „helyes, keves ember”, aki ezt a beszédet a Fideszhez kivitte.

Ettől kezdve lett mumus Gyurcsány Ferenc, „aki össze-vissza hazudozott, aki hazugsággal nyerte meg a választásokat”. Arról sem érdemes megfeledkezni – fűzte hozzá Kuncze Gábor –, hogy kampányban volt egy Orbán-Gyurcsány vita, ahol „nemes egyszerűséggel lemosta a pályáról” Orbán Viktort. Biztosan ez is hozzájárult, hogy azóta üldözik és mennek utána, de szerinte ő (Gyurcsány) „mindig igyekszik valamilyen táptalajt nyújtani ehhez az üldözéshez”. Őszödre visszatérve azt mondta, a miniszterelnök még zárt körben, 100-200 ember előtt se mondjon ilyen beszédet. Ugyanis az ott elhangzott fordulatok kontextusukból kiragadva nagyon jól használhatók Gyurcsány démonizálására és ezt a Fidesz a saját szempontjából jól is csinálja. De a trambulint maga Gyurcsány adta ehhez – jegyezte meg.

A következő probléma, hogy a volt miniszterelnök csak félszívvel támogatta az áfacsökkentést, meg is próbált belőle kifarolni, de ezt nem engedte az MSZP. Ez (is) katasztrofális költségvetési helyzetet teremtett 2006-ra. Innen, a hazugsággal kapcsolatos vádakból és a 10 százalékos hiányból kellett összekaparnia a költségvetést meg a koalíciót, ami nagyjából sikerült is 2008-ra, de akkor jött a gazdasági világválság, és arra már nem voltak tartalékok, a többi között ezért is bukott meg. Bajnai Gordon drasztikus intézkedésekkel visszahozott valamennyit az egyensúlyból, de „erre már ráment a szocialista párt”.

Második fejezet: van-e visszatérés a bukás után?

„Orbán Viktornál többször senki nem bukott”, '94-ben azt hitte, hogy nyerni fog, és alig jutott be a parlamentbe, 2002-ben biztosra ment, 2006-ban pedig még biztosabb volt a sikerében, ezek nem jöttek össze, mégis „mindig feltámadt, mint a főnixmadár” – mondta Kuncze Gábor. Gyurcsány 2010 után megcsinálta az új pártját, amely (mára) sikeresebb lett, mint az MSZP, a DK a legnagyobb ellenzéki párt. Kérdés, hogy ez miből táplálkozik: vajon az MSZP szavazói mentek át? Ezt erősíti az is, hogy a második legidősebbek a támogatóik. Gyurcsány szerinte annyit tanulságot levont, hogy miniszterelnök saját elmondása szerint már nem akar lenni, viszont csinált egy pártot, amely „ilyen-olyan módon, de mégiscsak sikeres”.

A Fidesz következetesen megy utána, és „aki feltűnik mellette, abból Gyurcsányné lesz”. Dobrev Klára addig volt Dobrev Klára, amíg dolgozott, aztán amióta politikai szerepben van, Gyurcsányné lett. „Márki-Zay is Gyurcsányné lett” – fűzte hozzá –, és mindenki, aki megszólal, „Gyurcsány kottájából játszik” a Fidesz szerint. Ez nagyon átment, és nemcsak a fideszes, hanem az ellenzéki oldalon is, az ellenzéki szavazók is osztják, hogy „Gyurcsánnyal nem lehet eredményt elérni”. Szerinte az előző választáson volt egy egész jó megállapodás, amelyet aztán Márki-Zay Péter előválasztási győzelme keresztbe vert, amiből mindenféle problémák származtak. De az látszott azon az együttműködésen és látszik azóta is, hogy nincs vezető ereje, személyisége az ellenzéknek, amely vagy aki „irányba tudja állítani – nem kényszerrel, hanem mert ő legjobb – az egész társaságot”. Hozzátette, elengedhetetlen az együttműködés a civilekkel is, mert anélkül nem fog menni és nagy részük érdekelt a változásban. Kuncze Gábor azt mondta: Dobrev Klárát el tudná fogadni ilyennek, de az ellenzéki oldalon ez még nem általános.

Gyurcsányra visszatérve azt mondta: amikor már kezd nyugalom lenni körülötte, mindig csinál valamit, amire rá lehet vetődni, mint a legutóbbi ölelés a parlamentben. Ez szerinte bármelyik ötven évvel ezelőtti filmben megállná a helyét, amikor a harcoló katona hazatér a frontról, de ebben az összefüggésben neki is furcsa volt. Gyurcsány szerinte nem olyan, mint amilyennek beállítják, de neki magának többet kellene tennie azért, hogy ez átmenjen a köztudatba – összegezte a volt belügyminiszter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Megbeszéljük...
2023. március 13., hétfő 16:45
Műsorvezető: Bolgár György