„Klubrádió
Reggeli gyors

Kultúrharc és különút

8/03/2022 07:17

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

"Orbán és külügyminisztere, Szijjártó Péter többet érdemelne Putyintól, mint egy puszta érdemrendet: a Gazprom elnökségében kellene helyet kapniuk, ez lenne lojalitásuk méltó jutalma." Kárpáti János lapszemléje.

2022. március 08. Reggeli gyors - részlet 22.03.08. Kárpáti János lapszemléje
06:01
00:00
Közel negyven perces dokumentumfilmet sugárzott a 3sat német-osztrák-svájci tévécsatorna a választásokra készülő Magyarország politikai viszonyairól, annak elsősorban kulturális vetületéről - a művészet, a színház és az egyetemek világában zajló vitákról. A filmet február elején, vagyis még jóval az Ukrajna elleni orosz agresszió előtt forgatták.

Budapest, február eleje. Tizenkét év óta először van reális esélye a magyarországi ellenzéknek arra, hogy leváltsa Orbán Viktor kormányát.

A riportban megszólal a német szociáldemokrata Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke, aki Orbán Viktort az Európai Unió legkorruptabb kormányfőjének tartja. Márki-Zay Péter, Orbán kihívója, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmaz: Orbán most fasiszta diktatúrát épít. Egypárti államot. Először kommunista volt, aztán liberális, aztán konzervatív. Most csupán egy korrupt diktátor, aki építi a birodalmát, és annyi pénzt lop, amennyit csak lehet.

Kovács Zoltán, a külföldi kommunikációért felelős kormányszóvő ugyanakkor azt állítja: ha valóban korrupció és lopás lenne, akkor nem tartanánk ott, ahol vagyunk.

Színház, egyetemek, média. Orbán egymás után foglalta el saját embereivel a magyar társadalom fontos intézményeit. Vissza lehet-e még fordítani az órát?

Bagossy László rendező, a FreeSZFE részéről azt mondja, számukra nem marad más lehetőség, mint hogy harcoljanak. Molnár Áron színész-aktivista szerint ha Orbán nyeri ezt a választást, akkor sok fiatal el fogja hagyni az országot.

Magyarországon teljes erővel dúl a kultúrharc. Április harmadikán sorsdöntő választás lesz.

 

Most pedig egy napi aktualitás. A Fidesz vezetője mindent propagandára használ fel, még a háborúval is ezt műveli - emeli ki az Il Foglio című olasz lap Márki-Zay Péter nyilatkozatából, amelyet az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje több külföldi újságírónak adott. Európa - hangsúlyozta Márki-Zay - egységesen lépett fel az orosz fenyegetéssel szemben, és leginkább Magyarország vonakodik csatlakozni a nyugati szövetséghez. Orbán Viktor bizonyos kérdésekben köti az ebet a karóhoz, így például nem enged át az országon Ukrajnába tartó fegyverszállítmányt, de azt azért megértette, hogy egy bizonyos vörös vonalat nem léphet át.

Ukrajnai háború - Orbán Viktor Beregsurányban
Beregsurány, 2022. március 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton Beregsurányban 2022. március 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Itt jegyzem meg, hogy a cikk megjelenése óta az Orbán-kormány irányt váltott, ilyen szállítmányok mégis áthaladhatnak az országon, de csak egy másik szövetséges országba. A nemzetközi sajtóban azonban már így is gyökeret vert az eddigi ellenkezés.

Az EU nem tűri Orbán Putyin-közeliségét - írja a konzervatív bécsi Die Presse. A tudósító, Thomas Roser szerint a magyarországi választási kampányban is bumerángként üt vissza a miniszterelnökre a Moszkva iránti hízelgés, vagyis nem csupán az unióban, hanem sok magyar szemében is egyre inkább kimerültek a tartalékai az ukrajnai háború kapcsán tapasztalt budapesti különutasság támogatásának.

A szerző idézi Manfred Webert, az Európai Parlament néppárti frakciójának - a Fidesz volt pártcsaládjának - a bajor Keresztényszociális Unióban politizáló vezetőjét, aki szerint Orbánnak el kell döntenie, hol áll. Weber - még annak nyomán, hogy a NATO-tag Magyarország eddig nem engedte át saját területén az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat - azt hányta a Fidesz szemére, hogy hihetetlen kettős játékot űz.

Mint a Die Pressében olvasható, Orbán ugyan az ukrajnai magyar kisebbség sorsa miatti aggodalommal indokolja, hogy ismét kilóg az ukrajnai háború kérdésében egyébként most szokatlanul egységes uniós sorból, ám bel- és külföldi bírálói úgy sejtik, hogy a valódi ok a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel évek óta fennálló nagyon szoros viszonya. A tudósító felhívja a figyelmet Donald Tusk volt lengyel miniszterelnöknek, az Európai Néppárt volt elnökének - előzőleg az Európai Tanács elnökének, még korábban Lengyelország miniszterelnökének - a Twitter-bejegyzésére, miszerint Orbán és külügyminisztere, Szijjártó Péter többet érdemelne Putyintól, mint egy puszta érdemrendet: a Gazprom elnökségében kellene helyet kapniuk, ez lenne lojalitásuk méltó jutalma.

Orbánnak az a krédója, hogy Magyarországnak nem szabad belekeverednie a háborúba, kívül kell maradnia, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát. Ám az Európai Unió türelme egyre inkább fogy az oroszokkal kapcsolatos magyar különút iránt - írja a bécsi lap.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.03.08., kedd 06:00
Riporter: Kárpáti János