„Klubrádió
Reggeli gyors

Képes győzni az ellenzék? A válasz röviden: fifty-fifty

24/02/2022 08:42

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A határok megvédése épp olyan fontos, mint felkészülni a humanitárius szolgálatra, mivel súlyosbodik a helyzet Ukrajnában, Magyarországnak fel kell készülni a lehetséges menekülthullámra, idézi a nemzetközi sajtó Benkő Tibor honvédelmi minisztert, még szerdáról, mielőtt Oroszország megkezdte volna az Ukrajna elleni inváziót. Egy brit újságíró elkísérte Márki-Zay Pétert a kampánykörútjára, aki ledöbbent, hogy Orbán nem tiltakozott, amikor Putyin felvetette a NATO-ból való kilépés ügyét. Megtehette, hiszen övé a magyar média 90 százaléka. Nemzetközi lapszemle.

2022. február 24. Lapszemle 20220224/Csernyánszky
05:21
00:00

Orbán Viktor szerdai utasítására csapatokat küld az ukrán határhoz Benkó Tibor védelmi miniszter – írja az Euractiv, akit idéz is: A határok megvédése épp olyan fontos, mint felkészülni a humanitárius szolgálatra. Mivel súlyosbodik a helyzet Ukrajnában, Magyarországnak fel kell készülni a lehetséges menekülthullámra. (Azóta csütörtökön hajnalban Oroszország totális háborút indított Ukrajna ellen).

Két feladatuk van a fegyveres erőknek, segítséget nyújtani a bajbakerülteknek és zárni úgy a határt, hogy egyetlen fegyveres csapat se tudjon behatolni Magyarország területére. Orbán Viktor Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott keddi telefonbeszélgetését is visszaidézi az írás, nem véletlenül, hisz azt mondta: mint mindig, Magyarország most is teljes támogatásáról biztosítja Ukrajnát, annak területi szuverenitását, függetlenségét, és bekapcsolódik minden olyan uniós akcióba, amellyel enyhíteni lehet a konfliktust.

Az AFP tudósításában megjegyzi, hogy Benkő nem mondta meg, hány katonával akarja megerősíttetni az ukrán-magyar határt.

Ukrán válság - Orbán Viktor a Magyar Honvédség Integrált
 
Ukrán válság - Orbán Viktor a Magyar Honvédség Integrált
 
Budapest, 2022. február 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j2) a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában 2022. február 23-án. A kormányfő Benkő Tiborral együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkal. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán
 

 

A NATO problémája Orbán Viktor. Marki-Zay Péter pedig megoldás – címmel több oldalas elemzést közölt a Newsweek David Brennan tollából. Magyarország szálka a nyugati szövetségesek szemében, és ha győz az ellenzék, akkor az elég világos üzenetet jelent majd Oroszország és Kína számára, miszerint Budapest nem lesz az az ajtó, amelyen át beléphetnek Európa szívébe – mondta el az ellenzék közös kormányfőjelöltje a Newsweeknek, aki elkísérte országjáró kampányába. Mert mi európai és észak-atlanti szövetségeseink oldalán állunk, helyünk az Európai Unióban van és a NATO-ban. Mondtuk is neki, - ha elmegy Moszkvába az ellenzék tiltakozása ellenére, akkor ne is jöjjön vissza. Akkor, amikor az Európai Unió és a NATO is összehangolt, egységes választ ad az orosz-ukrán konfliktusra.

Putyin viszont belerángatta Magyarországot az ukrán válságba, amikor a azt követeli, hogy vonuljanak ki a NATO-erők azokból az országokból, amelyek 97 után csatlakoztak a szervezethez. A nyugati vezetőket pedig aggasztotta, hogy megértő volt Putyin problémája iránt, legalábbis a Kremlben elhangzottakból erre engedett következtetni. Ledöbbentünk, mondja a Newsweeknek Márki-Zay, hisz Orbán nem tiltakozott, amikor Putyin felvetette a NATO-ból való kilépés ügyét. Vehemensen tiltakoznia kellett volna a követelés ellen. Az ukrán NATO-nagykövet pedig határozottan állította a lapnak, hogy Budapest akadályozza hazája NATO kapcsolatainak építését, ami szerinte orosz kérésre történik.

A magyar kormányfőjelölt úgy látja, ha Ukrajna nyugati integrációját támogatja, akkor a kárpátaljai kisebbségek nyelvhasználati problémáihoz másképp fog állni az ukrán kormány. Találkozott már a Budapesten akkreditált ukrán nagykövettel is, aki – mint mondta Márki-Zay – nagyon szépen beszél magyarul, és kölcsönös volt a megértés.

 
Márki-Zay Péter Berlinben (Forrás Márki-Zay Péter Facebookja)
 

 

A London School of Economics becslése szerint a magyar médiát 90%-ban uralja a kormány, ami igencsak megnehezíti az ellenzék kampányát. Én mint az ellenzék jelöltje egyszer sem voltam meghívva a közszolgálati médiába, amit nem mellesleg a magyar adófizetők pénzéből tartanak fenn. Így az online jelenlét segíthet csak, viszont ott is 10 az egyhez a kormány és az ellenzék hirdetési felülete, költekezése.

A Newsweek Orbánt is meg szerette volna kérdezni, miért nem áll ki vitára ellenfelével, de nem válaszolt a megkeresésre. Márki-Zay figyelmeztetett, a mostani választás nem az óvodásoknak a szülők engedélye nélkül elvégezhető nemátalakító operációkról szól, ahogy ezt Orbán igyekszik beállítani, hanem referendum lesz róla. Nagyon nehéz lesz legyőzni Orbánt az egyenlőtlen esélyek miatt, és azt sem titkolta, ha megnyerik, nem lesz egyszerű a sokirányú ellenzéket sem egybentartani.

A Washington Post Szijjártónak a Kairóban elhangzott mondataira lett figyelmes. Utóbbi dicsérte az egyiptomi kormányt, hogy befogadja a legfőképp Szudánból és Líbiából érkező menekülteket. Mintegy 6 millióan vannak az országban. Ez alkalomból a magyar külügyminiszter felszólította az Európai Uniót, hogy sokkal jobban meg kellene támogatni Egyiptomot. A cikk természetesen ismerteti Orbán migrációs politikájának lényegét, és végül megjegyzi, a múlt hónapban Abdel Fattah el-Sissi egyiptomi elnök bírálta Európát a migrációs válság kialakulásáért, mert visszautasítja a határait eljutott menekülteket.

A Tagesschau az ellenzéket mutatja be a kormányfő jelölt személyével egyetemben – utóbbi szerint a korrupció felszámolása a legfőbb tétje ennek a „most vagy soha” típusú, sorsfordító választásnak. Az elemző kérdése: képes győzni az ellenzék? Röviden? Fifty-fifty a válasz.