„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Közélet szavak nélkül, színezve – Krenner István az Ötösben

14/10/2023 07:46

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendégét, Krenner István, karikaturistát 75. születésnapján köszöntötte; majd a műsor második felében Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. október 13. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. október 13., péntek 10:05)
92:15
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
Krenner István eredeti végzettsége fogtechnikus. Ahogy az édesapjának is az volt, és szerette volna, hogy a fiának legyen egy megbízható szakmája. Aki nem is tiltakozott. Habár gyerekkora óta firkálgatott.

Az első komolyabb „művét” még gyerekként készítette. Egy hajcsattal belekarcolt az ágya támlájába egy vízi csatát tengeri szörnnyel, és sok apró részlettel, a Bem moziban látott filmekből véve az ötleteket. A szüleinek annyira tetszett az ágytámla metszet, hogy mutogatták mindenkinek, ha vendégek jöttek.

Krenner István: Veszélyes üzem
 
Krenner István: Veszélyes üzem
 

Meglepetést azonban a házmesternek is tudott okozni a gyerek Krenner István, amikor kidekorálta a lépcsőházat.

Miközben az ígértek szerint folytatta a tanulmányait, a hobbinak tűnő firkálásból rajzolás lett. Már az általános iskolában újságot készített. Egymaga, kézzel írt és rajzolt benne mindent a karikatúrától a keresztrejtvényig. Még kinyomtatni, illetve bármilyen elérhető módon sokszorosítani akkoriban nem tudta, így aztán kitette a faliújságra, hogy mindenki megnézhesse.

A sikerélmény, és a rajzolás iránti rajongás a nyolcadik osztály után is vele maradt, és talán tudatosabban is kezdte használni. A Toldi Gimnáziumban újjáélesztette a Toldi Híradót, ami akkorra már 50 éve nem jelent meg. A rajz mellett, így az újságszerkesztést is elkezdte tanulni.

Krenner István és Gálvölgyi János
 
Krenner István és Gálvölgyi János
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Krenner István, mint grafikus, karikaturista 1963-ban debütált az Ifjúsági Magazinban.

Közben kitanulta a fogtechnikus szakmát. Az iskolában, ahol ennek gyakorlatát oktatták, szintén előkerült a rajz. Ott ugyanis fogakat kellett rajzolni. Mivel gyorsan és szépen készítette el a saját képeit, ha kérték az osztályból a lányok, az ő feladataikat is teljesítette. Önálló fogtechnikusként nem dolgozott sosem, mondta el a műsorban Krenner István. Hozzátette, tíz évig dolgozott ebben a minőségében a Kútvölgyi Kórházban.

Közben külsősként elkezdett dolgozni a Ludas Matyinak. Tabi László volt akkor a főszerkesztő, aki nem támogatta, hogy fiatalok politikai humorral foglalkozzanak, mert szerinte éretlenek hozzá. Így sok babér nem termett volna Krenner Istvánnak, ha a főszerkesztő-helyettes, Földes György a szárnyai alá nem veszi. Mellette megtanulta a szakmát. Amikor Árkus József lett az újság főszerkesztője, már lassan összeállt a csapat, köztük Kaján Tibor, Balázs-Piri Balázs, Kassowitz Félix, Pusztai Pál, Szűr Szabó József és persze Krenner István mások mellett.

Krenner István: Lakótelepi fohász
 
Krenner István: Lakótelepi fohász
 

A kezdeti segítség és a pályatársak barátsága sokat jelentett, de az igazi szakmai tudást Sajdik Ferenctől szerezte Krenner István. Őt tekinti mesterének.

A Ludas Matyi csak a kezdet volt, ahol megmutathatta igazi stílusát. Mikor – annak ellenére, hogy szerették volna kortársaival – nem újult meg a lap, megalkották a saját újságjukat, így lett a Kurír Elefánt a következő állomás Krenner István életében. De volt ő a Playboy karikatúra szerkesztője is többek között, most pedig a régi hagyományokat életre keltő Ludas Mátyásba készít rajzokat.

Olyannyira az élete a grafika és a karikatúra, hogy amikor ideje engedi, saját örömére készít néhányat, amelyet a közösségi médiában oszt meg. Krenner István munkáinak egy részét így mindenki megnézheti.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2023. október 13. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes