„Klubrádió
Esti gyors

Kovács Gergely: Elhívjuk kávézni az összes kerületi fideszes vezetőt, hátha kénytelenek lesznek távozni a politikából

19/09/2023 21:15

| Szerző: Klubrádió

A XVIII. kerületi fideszes választókerületi elnök gyakorlatilag egy nap alatt belebukott abba, hogy pénzt ajánlott egy Kutyapárt-tagnak az indulásért, és erről felvételek készültek. Kovács Gergely, a párt társelnöke azt mondta: ezek szerint van értelme, úgyhogy "megkeressük az összes kerületi fideszes vezetőt és elhívjuk őket kávézni", hátha hasonló gondolatokat fejtenek ki, és kénytelenek lesznek távozni a politikából.

2023. szeptember 19. Esti gyors / részlet, Kovács Gergely (23.09.19.)
06:17
00:00

Gyakorlatilag egy nap alatt belebukott a XVIII. kerületi fideszes választókerületi elnök abba, hogy felvételek tanúsága szerint pénzzel manipulálni akarta a jövő évi önkormányzati választást.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke az Esti gyorsban azt mondta: ezek szerint van értelme, úgyhogy „megkeressük az összes kerületi fideszes vezetőt és elhívjuk őket kávézni”, hátha hasonló gondolatokat fejtenek ki, és akkor kénytelenek lesznek távozni a politikából. Vele egyszer találkozott egy viszonylag fontosabb fideszes ember, érzékeltette, hogy valami hasonló jellegű segítséget szívesen nyújtana, de ezt nem tudja bizonyítani, nem vette fel. A segítséget természetesen nem fogadta el, nem találkoztak többet. A választáson aztán több helyen hoztak nekik mindenféle figurák (akikről több esetben kiderült, hogy a Fideszhez köthetőek) nagy mennyiségű gyanús ajánlást, amelyek részben halottaktól származtak, ezeket megsemmisítették, áthúzták. Jelezte, ha feléjük érkezett ilyen megkeresés, akkor gyaníthatóan több pártnál is próbálkozik a Fidesz. Hozzátette, ennek az a haszna, hogy talán békén hagyják őket, mert látják, hogy ebből nem biztos, hogy jól jönnek ki, ők pedig nem kérnek semmiféle „segítséget”.

A beszélgetésben azt mondta a később lemondott fideszes képviselő, hogy ezt az összeget nem ő állná, hanem egy bizonyos helyi vállalkozó. Kovács Gergely erre úgy reagált: amikor azt lehet látni, hogy bizonyos önkormányzatoknál ugyanazok a cégek nyerik a közbeszerzéseket tizeniksz éve, mint például Pokorni Zoltánék XII. kerületben (ahol ő képviselő), akkor az embernek eszébe jut, hogy történnek egyéb pénzmozgások – nem a nyilvánosság előtt –, különben mi értelme lenne az egésznek, de ezt bizonyítani persze meglehetősen nehéz.

A kérdéses helyszínről elmondta: „bevallom, nálunk nagyon szóba se jött a XVIII. kerület(i indulás) mostanáig”. Elmondta, képzést tartanak az önkormányzati jelölteknek, hogy olyan emberek jussanak be, akik egy kicsit értenek hozzá, ez egy év, és ezen nem vett részt olyan, aki a XVIII. kerületben listavezetőként indulna. Szerinte nem lesz sok polgármester-jelöltjük (Nagy Dávid pártigazgató elindul Újpesten és ő a XII. kerületben); ha 30 embert szeretnének bejuttatni önkormányzatokba, az is nagyjából 400 egyéni jelöltet jelent (az új szabályok miatt), ezért nem hinné, hogy olyan helyekre érdemes külön erőforrásokat tenniük, ahol 3-5 százalékot érhet el a polgármester-jelöltjük.

Azzal kapcsolatban, hogy honnan jönnek a szavazóik, a párt társelnöke megjegyezte: az újaktól nem azt hallja, hogy „elkezdik neki szidni az MSZP-t vagy a Jobbikot”, hanem azért jönnek, mert náluk látják, hogy valamiben részt tudnak venni. Úgy fogalmazott: „azzal nem tudok mit kezdeni, ha valaki ránk akar szavazni és nem az ellenzékre, és ebben az ellenzéknek elég sok munkája van”. Hozzátette, a hétfői Direkt36-os cikkből lejött, hogy az ellenzék arra nem volt képes, hogy megtegye azt a két alapvető dolgot, amit minden politikai elemző ajánl: megerősíteni bizonyos vidéki helyeket, ebbe energiát tenni és létrehozni valamiféle sajtót. Ehelyett kordont bontanak és árnyékkormányt alakítanak – tette hozzá Kovács Gergely.

Ezt a beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva, a fideszes próbálkozást leleplező kutyapártos Aleva Mártával készült interjúnkat pedig ITT hallgathatják meg. Kiemelt kép: Kovács Gergely / Facebook

Esti gyors
2023. szeptember 19., kedd 18:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván