„Klubrádió
Esti gyors

Kötelezően akciós árstopos kolbász a pult alól mennyi? - Selmeci János jegyzete

21/04/2023 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Selmeci János elkolbászolgat mai jegyzetében, ami a kötelező akciókat, árstopokat járja körül.

2023. április 21. Esti gyors-részlet (2023.04.21. Selmeci János jegyzete)
03:53
00:00
– Az a szép szál kolbász, az mennyi?

– Nem tudom.

– Hogy hogy nem tudja, hát nem maga a hentes?

– Még nem jött ki a Hústermékek árát hatóságilag szabályozó 2024. évi 222–es számú számú kormányrendelet. Már egy hete várjuk.

– És mikor jön ki?

– Talán még ma, de nem kizárt, hogy éjfél körül.

– Ez aztán a kiszámítható jogalkotás, mondhatom.

– Én nem kritizálnám ezért a kormányt.

– Pedig lenne miért. Na de eladja nekem a tegnapi, kötelezően akciós áron?

– Azt kérem hatóságilag tilos. És most nem a népszerű punkzenekarra gondolok, bár azokat is betiltották a múlt héten, hanem a Megszabott vagy a jövőben megszabandó hatósági ár feletti és alatti értékesítést tiltó kormányrendeletre. Itt van kifüggesztve látja, szóval amíg nincs kint az új rendelet, nincs se kolbász, se sonka, de még töpörtyű sem.

– De akkor miért nyitott ki egyáltalán, ha úgysem adhat el semmit?

– Hát azért kérem, mert ha nem nyitok ki, akkor a Kereskedelmi egységek kötelező nyitva tartásáról szóló 2024. évi 212–es számú kormányrendelet értelmében államosítják a boltot. Nem akarok úgy járni, mint az a szerencsétlen zöldséges ott szemben, egyszer ment el egy hosszú hétvégére a Balatonra, aztán mire visszajött, már akkumulátor gyár volt a helyén, mert az illetékes államtitkár nem tudott ársapkás kovászos uborkát venni.

– Akkor maga egy hete úgy van nyitva, hogy nincs bevétele? Hát rendesen kicseszett magával az Orbán Viktor.

– Én nem kritizálnám ezért a kormányt, pláne nem a miniszterelnököt.

– Miért védi ennyire a kormányt, talán csak nem fideszes?

– Hát hm, izé, nézem mindjárt, hogy van–e erről valami rendelet, valami kötelező párt szimpátiáról szóló esetleg, de nem találom, szóval nem, nem vagyok fideszes.

– Akkor mondja már ki, hogy mennyire rosszul kormányoznak.

– Mondanám, de igazából mégsem mondanám, mivel az a Húsfeldolgozók és hentesek jogállásának megváltozásáról szóló 2023–as évi 322–es kormányrendelet értelmében a magyar nemzeti húsfeldolgozásba vetett közbizalmat rombolhatja, engem pedig egy éves felmondási idővel áthelyezhetnek bármelyik település általános iskolájának a menzájára, nekem kérem egyrészt családom van, másrészt senki sem tölti úgy a hurkát, ahogy a miniszterelnök úr a PR fotókon, harmadrészt ahogy az a hangulatjelentésben is szerepelt, a hentesek kitűnő hangulatban, az árstopok és a húsértékesítés iránt tanúsított kirobbanó lelkesedéssel várják az ukrajnai békét, a brüsszeli szankciók eltörlését, valamint a Hústermékek árát hatóságilag szabályozó kormányrendeletet. Ilyen kitűnő hangulatban vagyok én is, hát nem látja?! Hoppá, ide nézzen, frissült a Közlöny!

– Na mennyibe fog kerülni a kolbász?

– A rendelet értelmében kétezer forint kilója.

– Úristen, hát az olcsóbb, mint egy kiló száraz fehér kenyér, azonnal kérek két kilót.

– Na azt már nem!

– Hogy hogy nem?

– Mert a Veszteséggel is kötelezően eladandó termékekről szóló kormányrendeletet még nem egészítették ki a kolbásszal, úgyhogy én ezt gyönyörű szálat most itt maga előtt megeszem, holnap pedig ezt az egész kócerájt a húsokkal meg a céggel együtt eladom a Lőrincnek, az valahogy a veszteséggel árult termékekkel is milliárdokat tud keresni, aztán ha munkanélküli leszek, és végre egy rohadt rendelet sem vonatkozik majd rám, megyek és megdobálom tojással a parlamentet.

– Micsoda? Magának van tojása? Bármit megadnék egy rántottáért, de az árstopok tizedik meghosszabbítása óta sehol sem lehet kapni. Pult alól mennyi?

– Ötszáz darabja. És nézze csak, pult alól van ám kolbász is!

Selmeci János jegyzete a 2023. április 21-i Esti gyorsban hangzott el.