„Klubrádió
Esti gyors

Ide nekünk az árhivatalt!

20/04/2023 18:00

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Sámánok és sarlatánok helyett átgondolt és hiteles gazdaságpolitikára lenne szükség.

2023. április 20. Esti gyors-részlet (2023.04.20. Hardy Mihály jegyzete)
02:50
00:00
Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában az …inflációról. Biztos vagyok benne, hogy igen. Hiszen – hozzám hasonlóan – nagyon sokan naponta találkoznak az elképesztő ütemben, szinte napról-napra növekvő árakkal, különösen a kiskereskedelmi üzletek polcain. Szinte már megjegyezni sem érdemes az árcédulán a számokat, akár vajról, akár felvágottról vagy éppen gyümölcsös joghurtról van szó. Hiszen a következő héten még magasabb lesz az áruk, vagy csökken a kiszerelésük, esetleg silányabbal helyettesítik őket.

A kormánynak persze kész receptje van az inflációs okok mibenlétére. Unalomig hallhatjuk: Brüsszel és az elhibázott szankciók tehetnek mindenről, esetleg az általuk dollárbaloldalnak titulált ellenzék. A valós képlet ennél nyilván sokkal, de sokkal összetettebb, csak éppen a kormány nem hajlandó tudomást venni róla.

Az inflációt ugyanis elsősorban saját maga gerjesztette. Értem én, bár nem fogadom el, hogy 2022-ben a választások idején szétszórt ezermilliárdok – vagyis a kereslet mesterséges gerjesztése már jóval Putyin ukrajnai agressziója és a szankciók bevezetése előtt felverte a hazai árakat. A gyenge forint, amely tízmilliárdos nem tervezett árfolyamnyereséghez juttatta a nemzeti bankot és elnökét – dettó. És akkor még nem beszéltünk a költségvetés rendeleti úton megvalósított szétzilálásáról. Minden héten újabb tízmilliárdok röpködnek, hol sportcélú hobbi-eseményekre, hol az újabb állami zsákmányszerzésre vagy éppen presztízsberuházásokra.

Az infláció pedig nem fog parancsszóra egyszámjegyűvé hunyászkodni csak azért, mert egy pénteki hajnalon a Kossuth Rádióban a kormányfő megfenyegette. Itt nem segít sem a kétváll, sem a földharc, sem a fürkészek és portyázók szétküldése. Sámánok és sarlatánok helyett átgondolt és hiteles gazdaságpolitikára lenne szükség. Csakhogy aki belerészegedett a kézi vezérlésbe nem tud hátralépni és lemondani a gazdaság állandó bütyköléséről. Pedig a sufnituning egyre többe kerül nekünk, adófizető állampolgároknak.

A legújabb ötlet, a kiskereskedelem kötelező akcióztatása, a kötelező árcsökkentés már csak hab a tortán. Innen csak egy lépés a népgazdaság és az Országos Anyag- és Árhivatal visszaállítása. Amikor a budapesti központból mondták meg előre, hogy a legkisebb mátrai faluban hány darab szög fogy majd a vegyesboltból. Tudják, olyan, amit a piacgazdaság koporsójába lehet beverni…

Brenner György karikatúrája egy 1980-as Ludas Matyiból
 
Brenner György karikatúrája egy 1980-as Ludas Matyiból
 

Hardy Mihály jegyzete a 2023. április 20-i Esti gyorsban hangzott el.

Címlapi kép: Csikós Nagy Béla államtitkár, az Országos Anyag- és Árhivatal elnökének írása az Ifjú Kommunista 1973-as számában