„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírusos beteg nincs az országban, mi a helyzet az influenzával?

6/02/2020 15:12

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus miatt nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO, de szerencsére Magyarországról még nem jelentettek megbetegedést. Komáromi Zoltán háziorvost, egészségpolitikust arról kérdeztük, mi a helyzet az influenzával: eddig lassabban terjed, mint tavaly.

2020. február 06. Reggeli gyors / részlet, Komáromi Zoltán (20.02.06.)
06:47
00:00

Egy hét alatt 72 százalékkal nőtt az influenzások száma, 30 ezren fordultak orvoshoz. Komáromi Zoltán háziorvost, egészségpolitikust kérdeztük, aki azt mondta: idén lassabban ugrik meg ez a szám, tavaly már január első hetében átlépte a bűvös 150-es számot 100 ezer lakosra viszonyítva, ami az influenzánál a járványküszöb, onnantól kell komolyabban venni a felső vagy alsó légúti tünetekkel jelentkező betegeket.

Most, az ötödik héten, három hét késésben vagyunk tavalyhoz képest, akkor gyorsabban növekedett a betegek száma, az előző évnek ebben az időszakában már 800 beteg jutott 150 ezer emberre, most csak 300 ez a szám. Egyébként tavalyi járvány se volt különösen kemény, noha dinamikusabban nőtt a megbetegedések száma. Ettől függetlenül ugyanaz a kórokozó, az influenza A vírus, amely komolyabb tüneteket és több szövődményt okoz azoknál, akik krónikus betegek vagy gyengébb az immunrendszerük. Egyelőre inkább a fiatalok, a gyerekek, óvodások és kisiskolások fertőződtek meg. Komáromi Zoltán elmondta: fontos a minél több kézmosás, a szellőztetés, ha sok ember van egy helyen, és esetleg egyikük köhög, és szóljunk rá a másikra, hogy használjon zsebkendőt, ha tüsszög.

Közölte: tavaly az 5-6. hétnél már tetőzött a járvány, most a hosszú téli szünet miatt (nem jártak óvodába, iskolába a gyerekek) lassabban terjedt el, szerinte 3-4 hét múlva tetőzik és utána le is cseng, mert remélhetőleg jön a tavasz. A kicsit esős, ködös, párás idő jobban kedvez a vírus terjedésének, mint a napsütés.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors
2020. 02.06., csütörtök 08.45
Műsorvezető: Lampé Ágnes