„Klubrádió
Reggeli gyors

"Több klímavállalásból mi is profitálnánk"

4/11/2021 14:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Szél Bernadett szerint Áder János köztársasági elnök más országokat olyan vállalások hiánya miatt marasztalt el a Galsgow-i klímacsúcson, amelyeket a magyar kormány sem tesz meg. A független országgyűlési képviselő szerint Magyarország is vállalhatna sokkal többet.

2021. november 04. Reggeli gyors - részlet 21.11.04. Szél Bernadett
08:11
00:00

Csupa magángéppel érkeztek a világ vezetői Glasgow-ban tartott klímakonferenciára. Ennél is furcsább volt azonban Áder János köztársasági elnök kijelentése, mely szerint az ünnepélyes deklarációk mögött ő nem lát konkrét vállalást. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint az államfő kettős mércét használ. A politikus a Klubrádiónak azt mondta, Áder más országokat olyan vállalások hiánya miatt marasztal el, amelyeket Magyarország sem tesz meg.

Szerinte Áder az a politikus, aki bár névleg a környezetvédelmet tekinti kiemelt feladatának, de akkor sem szólalt fel, amikor a kormány, amely kinevezte őt, a többi országhoz képest "botrányosan kevés" klímavédelmi vállalást tett. Példaként emelte ki a Natura 2000 erdőterületeken található természeti értékek védelmét csökkentő 2017-es erdőtörvényt, amely miatt az ombudsman volt kénytelen az Alkotmánybírósághoz fordulni. Akkor a testület az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 2017. évi módosításának számos elemét megsemmisítette.

Hozzátette, az ellenzék által korábban benyújtott klímavédelmi javaslatból azért nem lett semmi, mert a Fidesz addig nyirbálta, míg konkrét vállalások nem maradtak benne, csak a deklaráció, a megvalósítás módjait azóta sem dolgozták ki.

A kormány gyakran érvel azzal, hogy a Paks 2 beruházás késedelmei miatt nem tudnak bizonyos kötelezettségeket elvállalni. Ezzel kapcsolatban Szél azt mondta, hogy a beruházás soha nem is szólt az energiáról, vagy az atomenergiáról, mindössze egy "korrupciós beruházásról" van szó. "Ha Oroszország karikákat árult volna, a Fidesz abból vett volna nagyon sokat" – tette hozzá.

Hangsúlyozta, ellentétben Áder és a kormány kijelentéseivel, nem a paksi beruházás elhúzódása miatt nem lesz 2030-ra karbonsemleges Magyarország.

Szél szerint a lehetőségeinkhez képest nagyon alacsony vállalásokat tettünk eddig is, noha ennél sokkal többet megtehetnénk, és legnagyobb haszonélvezői lehetnénk a komolyabb klímacéloknak.

Azt is hozzátette, hogy bár az osztrák vasút korszakokkal előzi meg a magyart, ott most is fejlesztéseket hajtanak végre, míg itthon azt a szintet sem akarjuk elérni, ami Ausztriában van. "Mintha nem is ugyanazon a kontinensen lennénk, pedig csak egy országhatár választ el.

 
Szél Bernadett Fotó:
Facebook
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szél Bernadettel
2021.11.04., csütörtök 8:35
Riporter: Mérő Vera