„Klubrádió
Reggeli gyors

Tóth Bertalan: a Fideszt az oligarchái miatt nem érdekli a klímavédelem

15/09/2021 13:03

| Szerző: Klubrádió

Az alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék, és a klímatörvény megsemmisítését kérte. Klímavészhelyzet elrendelését is követelik. De vajon miért nem üzlet a klímavédelem a Fidesznek?

 

2021. szeptember 15. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Tóth Bertalan - 2021.09.15.
07:45
00:00

Másfél éve a Párbeszéd benyújtott egy klímatörvény javaslatot, amit meglepő módon az igazságügy bizottság felvett a napirendi pontok közé. Azonban mire odajutott a csomag, hogy szavazzanak róla, a Fidesz teljesen átírta a saját szája íze szerint, és sokkal alacsonyabb szintű vállalásokat tett, mint más EU-tag országok, indokolta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Reggeli gyorsban, hogy miért döntöttek úgy az ellenzéki pártok, hogy az LMP kezdeményezése mögé állnak, és az alkotmánybírósághoz fordulnak azt kérve, semmisítsék meg a magyar klímatörvényt.

Tóth szerint jó példa, hogy a német klímatörvény is a német alkotmánybíróságon kötött ki, és a bírók végül arra hivatkozva, hogy az ottani klímatörvény sérti a német alkotmányba foglalt, egészséges környezethez való jogot, megsemmisítette azt, és arra kötelezte a németek törvényhozókat, hogy szigorúbb vállalásokat tegyenek. Ezért szeretnék, ha magyar Ab megsemmisítené a törvényt.

Az ellenzéki pártok azt követelik, hogy azok a klímacélok, amiket az EU és az ENSZ is meghatároz, azok kerüljenek be a magyar törvénybe. Egy példa, miről is van szó: az EU szerint a legfeljebb másfél fokos hőmérséklet-emelkedéshez 1990-hez képest 65%-kal kellene csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. A magyar parlament ehhez képest csak 40%-os csökkenést vállalt. A magyar kormány annyit vállalt, hogy 2030-ig bezárja a Mátrai Erőművet. "És ennyi a vállalás. Ebben az egy dologban gondolkodnak és meg is van a klímacél".

 
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Tóth Bertalan
 
Budapest, 2019. december 2. Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnöke, frakcióvezető felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 2-án. MTI/Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila / MTI
 

 

"A klímapolitikán változtatni kell" - mondta Tóth, aki szerint az ellenzék fontos programpontja ez lesz. Tóth azt mondta, Orbánék csak üzletet látnak a klímavédelemben, és számukra az a fontos, hogy mennyi pénzt lehet a klímavédelmen keresni maguknak.

Tóth szerint az alkotmánybíróság bárhogy dönt, jövőre választások lesznek. Szerinte a "fiatalok körében nagyon népszerű a téma, az ő jövőjükről van szó, a mi felelősségünk pedig az, hogy mit adunk át a gyerekeinknek, az unokáinknak". Az ellenzék közös alap programtervében erőteljesen jelen vannak a klímavédelmi célkitűzések. És az MSZP az LMP-t támogatja abban, így majd a valós klímavédelmi intézkedések történnek a - vélelmezett - kormányváltás után.

Tóth szerint a legolcsóbb energia a fel nem használt energia. Meglátása szerint a magyar épületállomány energetikai felújításával például el lehetne érni, hogy a háztartások széndioxid-kibocsátása 30-%kal csökkenjen. "Ez környezetvédelmi hatással is járna, megtakarítást is hozna, nőne az emberek vagyona, hiszen felújítanák az ingatlanokat. Csak a Kádár kockákból egymillió van Magyarországon. És jó lenne a kisvállalkozásnak is, de a Fidesznek fontosabb volt a kormányhivatalok felújítása" - mondta az MSZP-elnök. 

De miért nem csinálja ezt meg a Fidesz? "Ha egy ilyen program elindul, ez nem koncentrált nagy beruházás, amivel jól lehet keresni, hanem az egész országban, sok helyen, kis beruházások történnek, ezért az oligarchák, mogulok nem nagyon tudnának mozgolódni" - mondta.