„Klubrádió
Megbeszéljük...

Komáromi: Populista politikai játékot játszanak Orbánék

15/04/2021 23:43

| Szerző: Klubrádió/szg

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa úgy fogalmazott: nem akarja minősíteni Gulyás Gergely miniszter virológiai és infektológiai hozzászólásait, „mert megtévesztőek és szakmaiatlanok”. Szerinte populista játék, amit Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely játszik; nem lehet szakmai kérdésekben politikai válaszokat adni, politikusoknak kiállni és olyanokat mondani, „amitől minden szakember füle kettéáll”.

2021. április 15. Megbeszéljük / részlet, Komáromi Zoltán (21.04.15.)
16:37
00:00

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa szerint a koronavírussal kapcsolatos bulvár jellegű hírek alkalmasak arra, hogy megrendítsék az emberekben a bizalmat. Az egyes vakcinákkal kapcsolatban azt kell nézni, hogy hány oltást követően milyen mellékhatások jelentkeztek és milyen gyakorisággal – tette hozzá. Úgy fogalmazott: noha szavait elferdítve támadta őt a kormánysajtó, most is azt mondja, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) honlapján nincs elegendő információ (pláne nem naprakész) arra, hogy egy orvos jó döntést hozzon vagy jó tanácsot adjon. A kormánynak biztosítania kellene, hogy az állami hatóság az orvosokat és a lakosokat tényszerű, számokkal alátámasztott információkkal lássa el. A kínai vakcinánál még mindig az van fent az OGYÉI honlapján, hogy 60 év felettieknél az egyik vizsgálatban 86, a másikban 104 beteget vizsgáltak meg, ezt pedig nem lehet statisztikailag értékelni. Orvosként csak orientálni tudja a beteget, attól függően, hogy milyen betegsége van, vannak kialakult protokollok, hogy melyik vakcina lenne jó.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a többi között arról beszélt, hogy szerinte nem kell harmadik dózis a kínai vakcinából, és az bizonyos adatokban lényegesen jobb is, mint a Pfizer. Komáromi Zoltán erre úgy reagált: az országgyűlési képviselőknek olyan rejtett képességeik vannak, amelyek mikrofon és kamera hatására jönnek elő. Úgy fogalmazott: nem akarja minősíteni a miniszter virológiai és infektológiai hozzászólásait, mert megtévesztőek és szakmaiatlanok. Hozzáfűzte: egy járványügyi tankönyvben sem szerepel, hogy a lakosság 25 vagy 30 százalékos átoltottsága esetén ezt vagy azt lehetne engedni. Populista politikai játék, amit Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely játszik, próbálják a nyitást „az emberekbe plántálni” az elégedetlenség csökkentésére – fogalmazott. Mindennel késlekednek és mindent úgy adnak elő, mintha tudományos eredmény lenne mögötte, és ez rossz fényt vet azokra a kiváló kvalitású szakemberekre, akik tanácsokat adnak nekik, de titoktartási nyilatkozatok miatt nem szólalhatnak meg. Komáromi Zoltán nem hiszi, hogy ilyen botorságokat javasolnának, a politikusok csinálnak napi sikerpropagandát az adatokból.

Hangsúlyozta: az ellenzéki pártok nem oltásellenesek, hanem azt mondják, hogy csak olyan oltóanyagot adjanak a magyar embereknek, amelynek vizsgálatai hozzáférhetőek, és annyi esetet dokumentáltak, ami valóban biztonságossá teszi. Most már a várandós nőket, a kismamákat és legújabban a krónikus beteg gyerekeket is lehet oltani az egyik vakcinával, amelyik közölte az erről szóló eredményeket – fűzte hozzá.

Nem lehet szakmai kérdésekben politikai válaszokat adni, politikusoknak kiállni és olyanokat mondani, amitől „minden szakember füle kettéáll”, mert ez a lakosságot bizonytalanítja el, és ennek sajnos lehet látni jeleit – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2021. április 15., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György