„Támogassa
Reggeli gyors

Komáromi: Butácska L. Simon védekezése, hogy a politikát hagyjuk ki a járványügyi előírásokból

21/04/2022 14:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Fidesz politikája átgondolatlan, nem egyeztettek a szakemberekkel a járványkezelések során – véli Komáromi Zoltán. A DK egészségpolitikusa szerint L. Simon védekezése így meglehetősen "butácska", hiszen a háziorvosok a járványügyi rendeletek alapján kénytelenek végezni munkájukat.

2022. április 21. Reggeli gyors - részlet 22.04.21. Komáromi Zoltán
09:00
00:00

"Rácsodálkozott a valóságra a főigazgtó úr" – kommentálta Komáromi Zoltán L. Simon László, korábbi fideszes képviselő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felháborodott hangvételű, és azóta eltávolított posztját, melyben arról panaszkodik, hogy édesanyja napok óta nem mehet be a háziorvoshoz a koronavírus-járvány miatt bevezetett protokoll miatt.

"A háziorvosok több mint két éve a kormány, és az országos tiszti főorvos rendelkezései alapján végzik munkájukat" – tette hozzá a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa, aki maga is háziorvosként dolgozik.

Azt is megjegyezte, hogy ez módszertan minden enyhítés ellenére sem változott az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta. Sokkal nagyobb problémának tartja azt, hogy keddtől csak a háziorvosok végeznek koronavírus-tesztet. Ez több szempontból is súlyos probléma. A mintavétel is háziorvosok feladata lenne, csakhogy Komáromi szerint erre a háziorvosi rendelők nagy része erre alkalmatlan. Ha minden előírást be is tart a háziorvos, és pozitív teszteredményt produkál a beteg, őt azonnal el kell különíteni. A helyiséget fertőtleníteni kell, miközben a nem covidos betegek, akik nem ritkán évek óta várnak ellátásra, nem jutnak ehhez hozzá.

Nem véletlen, hogy más országokban a tesztelést és a covidos betegek ellátását egy speciális rendszer, járványügyi rendszer végzi, elkülönítve.

Azt pedig, hogy a politikát ki lehetne hagyni az ügyből "butácska védekezésnek" tartja L. Simon részéről, hiszen a kormány a járványkezelés során, az új szolgálati jogviszony bevezetésekor semmilyen módon nem vonta be a szakembereket a döntéshozatalba. 

 
L. Simon a háziorvosokra panaszkodik
Fotó: Facebook
 

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is megfogalmazta fenntartásait a rendelkezéssel kapcsolatban. Szerinte ez érthetően fennakadásokhoz vezet, hiszen a járóképtelen betegekhez sem biztos, hogy ki tudnak szállni a háziorvosok. A másik probléma, hogy a háziorvosoknál legfeljebb gyorsteszt érhető el, a pontosabb, de jóval költségesebb PCR-tesztek nem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Komáromi Zoltánnal
2022.04.21., csütörtök 8:20
Riporter: Mérő Vera