„Klubrádió
Megbeszéljük...

Komáromi a kismamák oltásáról: Egy normális kormány előbb megszervezi, aztán dicsekszik

29/03/2021 23:44

| Szerző: Klubrádió/szg

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa abszolút pozitív fejleménynek tartja, hogy a várandósok és a kismamák is helyet kaptak az oltási rendben, azonban szerinte ezzel több probléma volt. Nem szóltak az oltóközpontoknak, ott nem kaptak listákat, se plusz vakcinákat. Beszélt egy anyuka esetéről, aki hiába kapott igazolást a védőnőtől, hogy szoptat, az oltóponton ezt nem fogadták el, és azt akarták, hogy a védőnő telefonon külön igazolja az anyuka helyzetét. Komáromi szerint egy normálisan működő kormány először meghozza a döntést, megteremti a feltételeket, majd kiáll és „elkezd dicsekedni”.

2021. március 29. Megbeszéljük / részlet, Komáromi Zoltán (21.03.29.)
11:49
00:00

Komáromi Zoltán háziorvost, a DK egészségpolitikusát kérdeztük arról, hogy állnak most a háziorvosok, milyen nyomás nehezedik rájuk, könnyebb-e a helyzet, mint egy-két héttel ezelőtt, és milyen a vakcinaválaszték.

Megelégedéssel tapasztalta, hogy „a kormány kreativitása nem ismer határt”. Szombaton a Semmelweis Egyetem rektora, vasárnap a családügyi miniszter újságolta el, hogy a várandósok és a szoptató kismamák soron kívül, az oltópontokon oltást fognak kapni. Ez egyébként tényleg csodálatos, előremutató dolog, mert ahogy kijött a Pfizernek az a vizsgálata, amely szerint a kismamákra nem jelent veszélyt az oltás, egyből beillesztették őket az oltási rendbe. De több probléma is volt: nem szóltak az oltóközpontoknak, ott nem kaptak listákat, se plusz vakcinákat. A listákat a háziorvosoknak kellett volna összeállítani, de szombat-vasárnap azért „irodalmi ritkaság”, hogy ők a rendelőben ülve gyártsák ezeket. Azt mondta: hétfőn 82 hívást kapott kismamáktól és várandós nőktől, hogy mikor, hova mehetnek, és milyen vakcinát kapnak majd. Csak a harmadikra tudott válaszolni, hogy Pfizert, de a másik kettőre semmit. Ráadásul az oltópontok telefonszáma titkos, még a háziorvos se tud érdeklődni. Szerinte egy előrelátó, normálisan működő kormány először meghozza a döntést, megteremti a feltételeket, értesíti az illetékeseket, majd kiáll és „elkezd dicsekedni”. 

Koronavírus - Oltás a kínai Sinopharm-vakcinával Komáromban
 
Komárom, 2021. március 1. A háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát egy páciensnek komáromi orvosi rendelőjében 2021. március 1-jén. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
 

Nem fogadták el a kismama igazolását

Megjegyezte: egy vidéki kollégájával beszélt, aki azt mondta, hogy a pedagógusok oltásához szükséges plusz vakcinákat se kapták meg, pedig ez a program is keddtől kezdődik. Nincsenek listák, az oktatási hivatal nem küldte ki a listát, nem tudják, hogy hány emberre kell számítani. Ez a fejetlenség, tervezetlenség rányomja a bélyegét a munkabírásra, a pszichés terhelésre, mert nem tudnak csak az oltással foglalkozni, hanem telefonálniuk kell.

Komáromi Zoltán elmondott ezzel kapcsolatban még egy történetet: budapesti kerületi védőnő adott igazolást egy kismamának, hogy szoptat, logikusan, hiszen fél éves a gyereke. Ezután elment egy oltópontra ezzel a papírral, ahol azt mondták, hogy nem fogadják el, mert kell a háziorvos beutalója is, másrészt a védőnő írja rá a saját mobilszámát, hogy az oltópontról fel tudják hívni, hogy valóban szoptat-e a kismama. Ez mutatja, hogy mindenki improvizál, és lehet, hogy jót akar, de megint csak kaotikus kép alakul ki, amire már senkinek nincs szüksége.

A tesztelés a gyenge pont

Az a tapasztalat, hogyha adott napon bejelent egy beteget, mert tünetei vannak, akkor második-harmadik nap tesztelik, arra egy napra van meg az eredmény, onnantól lehetne neki gyógyszert felírni, karantént elrendelni – mondta Komáromi Zoltán. Igen ám, de ez a betegség olyan gyorsan halad előre, hogy ha valaki most felhívja azzal, hogy köhög, lázas, fáj mindene, és megrendeli neki a tesztet, ami csak a hét második felére ér oda, akkor lehet, hogy addigra a beteg már rég kórházba kerül. A favipiravir nevű gyógyszert akkor írhatják fel, amikor valakinek pozitív tesztje és tünetei vannak, és az lenne a legjobb, ha ezt minél enyhébb tüneteknél, minél korábbi stádiumban tehetnék meg, mert életek múlhatnak rajta.

Vakcinahelyzet

Beszélt arról is, hogy a rendelőben most Sinopharm vakcina van, állítólag a héten kapnak Modernát, valamint küldhettek 60 éven felüli embereket Pfizer- és Szputnyik-oltásra. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vakcinák száma a háziorvosoknál nem tükrözi a praxisokhoz tartozó emberek számát. Annak pedig csak a hátulütőit látja, hogy „ülnek a vakcinákon és dekázgatnak”, tízesével adogatják ki, ahelyett, hogy odaadnák őket az orvosoknak vagy az oltópontokra – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2021. március 29., hétfő 17:15
Műsorvezető: Bolgár György