„Klubrádió
Reggeli gyors

Komáromi a háziorvosi ügyeletről: Szakmai lépések kellenek, nem Mekk mester-megoldások

1/07/2021 11:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A háziorvosok hiányát nem oldja meg ha kiterjesztett képesítésű ápolókra, vagy mentőtisztekre bízzák az háziorvosi ügyeletet, véli Komáromi Zoltán. A DK egészségpolitikusa szerint szakmai megoldásokkal, és háziorvosok megfizetésével elháríthatná az erőforráshiányt.

2021. július 01. Reggeli gyors - részlet 21.07.01. Komáromi Zoltán
09:35
00:00

Orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben – derül ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének egy rendeletéből. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa szerint a jelenség ugyan nem új, hiszen a rendszerváltás előtt is volt rá példa, hogy a háziorvosok (akkori nevükön körzeti orvosok) rendelési idején kívül is orvosi ellátáshoz jussanak az emberek szükség esetén.

Hozzátette, ez a rendszer ma akkor lenne működőképes, ha az elmúlt 20-30 évben megfelelően fejlesztették volna. Példaként említette, hogy 1980-ban minden megyére egy rohamkocsi jutott, amelynek az egész megyében minden riasztáshoz ki kellett szállnia. Épp ezért az ügyeleti járműveket is felszerelték megfelelő eszközökkel. Hangsúlyozta egy orvos akkor sem tudott olyan ellátást biztosítani, mint egy rohamkocsi erre felkészített személyzete.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

Most azonban megfordult helyzet – tette hozzá Komáromi – mivel nincs elég háziorvos, az lenne a célszerű, ha ketté választanák sürgősségi ellátásra, és egy sürgösségi osztály mellett működő rendelőben orvosi ügyeletre. Ehelyett a kormány úgy akarja orvosolni a helyzetet, hogy járási központokban helyezik el az orvosokat, körzetenként egyet, és minden, a járás területén lévő kisebb településen, különösen ahol nincsenek meg az anyagi feltételek egy orvos megfizetni, ott egy mentőtiszt, vagy "egy kiterjesztett képesítésű" ápoló ügyel majd.

Komáromi kétségeit fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy ezt a feladatot képes ellátni mentőtiszt egyedül, amikor legjobban járművén, két segítője társaságában tud ellátni beteget.

Hozzátette, "politikai bátorság kellene ahhoz, hogy ne Mekk mester módjára, hanem szakmai szempontok alapján, hatástanulmányok figyelembevételével próbáljunk megoldást találni". Példának okáért meg kell fizetni az orvosokat. Ezt tartja egy következő kormány egyik legfontosabb feladatának.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Komáromi Zoltánnal
2021.07.01., csütörtök 8:15
Riporter: Para-Kovács Imre