„Klubrádió
Esti gyors

Kis pénz, kis dobolás - Szénási Sándor jegyzete

19/08/2020 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A Sámándob újjáépítésére kiírt tender eredménytelen lett, mert a kormány nem ad rá elég pénzt. Ne feledjük, a Dob mára üres fémváz, az is évek óta rothad a szabadban, helyrehozatala a tervező szerint újabb 400 milliót visz majd el.

2020. augusztus 19. Esti gyors-részlet (2020.08.19. Szénási Sándor jegyzete)
02:38
00:00
A most következő történet eléggé meghökkentő, de nem azért, amiért önök gondolják, ráadásul csak a végén lesz az. A Sámándobról van szó, lánykori nevén az Életkertről, ami a 2015-ös milánói világkiállításon a magyar pavilont jelenítette volna meg lángoló vörös színben. Az építmény formailag maga a tökéletes értelmezhetetlenség, két óriási korongot köt össze egy cső, mintha egy munkamenet közben megőrült kohóipari fújtató lenne, de most szépítek, a Műszaki Egyetem tanárai giccsbe hajló építészeti paródiának nevezték, az építészek is elhatárolódtak tőle, mert annak, ami elkészült, nem sok köze volt eredeti tervekhez. De ez most nem lényeges.

2015 óta a világkiállítás magyar kormánybiztosa, Szőcs Géza szerint 5-6 milliárdot költhettünk erre az izére, mármint az összeszerelésre, aztán a szétszerelésre, területrendezésre, hazaszállításra, a Karcagon való elhelyezésre, amit a kormány 1,1 milliárd forinttal támogatott 2019-ben: ez az összeg a települési önkormányzatok összes célzott támogatásának a fele volt. A monstrum körüli feladatokat végig egy állami cég, a Carpathia Kft, mai nevén a Valor Hungariae Kft végezte, ez kötötte az ilyen-olyan szerződéseket, a cég egyik tagja maga a dobügyi kormánybiztos volt, vagy talán ma is az. Irdatlan pénzek folytak el, ám néhányan jól megéltek valamiből, aminek haszna nincs, lélekemelés helyett csak lohasztásra alkalmas, viszont legalább ronda. Tipikus NER történet, nincs is mit ragozni rajta, százezerszámra történnek ilyenek.

Az Átlátszó.hu azonban azt írja, hogy a Sámándob újjáépítésére kiírt tender eredménytelen lett, mert a kormány nem ad rá elég pénzt. Ne feledjük, a Dob mára üres fémváz, az is évek óta rothad a szabadban, helyrehozatala a tervező szerint újabb 400 milliót visz majd el.

És akkor mi van, kérdezzük mi, a NER a NER-t elé nem hagyja, sámán is kell, Szőcs Géza is kell, miért ne lenne rájuk újra és újra pénz?

És nincs. A hiányzó másfél milliárdot nem adják oda. Ami hallatlan.

Csődben lennének? Vagy úgy érzik, mindennek, a lenyúlásoknak is van határa? Vagy csak berúgott és elaludt egy árokparton a pénzespostás?

Izgatottan várjuk a híreket.

Szénási Sándor jegyzete a 2020. augusztus 19-i Esti gyorsban hangzott el.