„Klubrádió
Reggeli gyors

Kilenc óráig használhatatlanok a gyerekek – kezdődjön később az iskola!

1/12/2021 11:29

| Szerző: Klubrádió

Későbbi órakezdést javasol az iskolákban a Magyar Alvás Szövetség, ami nemcsak a diákok, hanem a szüleik alvásidejét is megnövelné. G. Németh György, a szövetség elnöke volt a Reggeli gyors vendége.

2021. december 01. Reggeli gyors - részlet 21.12.01. interjú G. Németh Györggyel
07:18
00:00
Az utóbbi évtizedben Európában, Amerikában és Ázsiában felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a serdülőkorú gyerekek alvása egyre elégtelenebb (amire a pandémia még jobban rá is erősített), ami azt jelenti, hogy egyrészt kevesebbet is alszanak, másrészt az alvásuk minősége sem jó – mondta a közel négy éve alapított Magyar Alvás Szövetség elnöke. Az a speciális időszak, amikor átmegyünk a gyerekkorból a felnőttkorba egy sor gondot jelent a pszichikai-testi fejlődés szempontjából, és ha nem megfelelő az általános és középiskolás gyerekek alvása, abból baj lehet. Előbb-utóbb olyan szellemi-testi-fiziológiai – visszafordíthatatlan – folyamatok indulhatnak el, amelyeket nem lehet vagy nehéz később, felnőtt korban helyrehozni – tette hozzá az orvos-igazgató.

Fotó: Pixabay
 

Egy múlt héten megjelent amerikai tanulmány szerint, ha az iskola nem 8-kor, hanem fél9-kor vagy 9-kor kezdődne, akkor egy tanévre levetítve 60 órával többet alhatnának a gyerekek, és nem utolsó sorban a szülők is. Erre egyébként számos országban, sőt Magyarországon is van példa. Mind a közép-, mind a középiskolák tanórái legkorábban reggel 8:30-kor kezdődjenek el, javasolja az Amerikai Alvógyógyászati Akadémia, amihez elsők között csatlakozott a Magyar Alvás Szövetség is. Ez a kezdeményezés nagyon pozitív fogadtatásra talált a szülők részéről.

Kilenc óráig gyakorlatilag használhatatlanok a gyerekek, kilenc és tíz óra között viszont a legfrissebbek. Kínozzuk a gyerekeinket azzal, hogy fel kell őket korán kelteni, de mivel a szülők munkakezdéséhez is igazodni kell, ezért nem olyan egyszerű ez a változtatás. Ezt megfontoltan, szakemberekkel, pedagógusokkal, szociológusokkal és társadalmi szervezetekkel végiggondolva kell előbb-utóbb – akár kezdetben kísérleti fázisban – megvalósítani – mondta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú G. Németh Györggyel
2021.12.01., szerda 7:41
Riporter: Para-Kovács Imre