„Klubrádió
Hetes Stúdió

Kik állnak a kamupártok mögött?

14/04/2019 09:04

| Szerző: Kemény Dániel/Klubrádió

Kik és miért üzemeltetik az ellenzéki választókat megtévesztő és a szavazatokat megosztó csoportokat?

2019. április 13. Hetes Stúdió/Kamupártok (2019.04.13.)
09:00
00:00
Egységes Magyar Nemzeti Néppárt, Tea Párt, Európai Független-Centrum Párt, Zöldek Pártja - csak néhány azok közül a furcsa szervezetek közül, akikkel nagy valószínűség szerint találkozhatunk majd az Európai Parlamenti Választások során. Igen, úgy tűnik ismételten körünkben üdvözölhetjük a kamupártokat. Ezeknek a pártoknak a megjelenése az Európai Parlamenti Választásokon különösen érdekes, mivel ez anyagi haszonnal aligha jár. Mivel az EP-kampányhoz nem jár elkölthető keret, így látszólag különösebb motiváció nélkül találkozhatunk valós politikai tevékenység nélküli csoportokkal.

 
Zöldek Pártja; 
Forrás: Facebook
 

A gyakorlatban ez azonban teljesen más képet mutat - legalábbis az általam megkérdezett Független országgyűlési képviselő szerint. Szél Bernadett úgy véli, ezek a pártok a választók megtévesztését, és az ellenzéki szavazatok megosztását szolgálják.  Az elmúlt egy hétben igyekeztem megkeresni, és megérteni ezeket a törpepártokat, és bevallom némiképp pozitívan csalódtam. Az összes - általam megtalált, és elérhetőségekkel rendelkező csoport - egy-egy képviselője hajlandó volt velem beszélgetni; mindössze egy kivétellel.

A pártok helyzete természetesen nem egyszerű. Minden egyes induló szervezetnek ugyanis 20000 aláírást kell összegyűjteni, ami saját aktivisták nélkül nehéz. Pontosan egy éve sok, az aláírások másolásával kapcsolatos történetet hallhattunk, hasonlókról azonban bizonyára idén is értesülünk. Van, aki azonban belátja: saját erőből nem tudnak 20000 ajánlást összeszedni.

A különböző érdekes politikai csoportosulásokról Kemény Dániel készített összefoglalót.

Hetes Stúdió
2019. április 13. szombat 15:00 (ismétlés: vasárnap 9:00)