„Klubrádió
Esti gyors

Kieshetnek az ellátásból a gondoskodásra szorulók

18/08/2022 18:58

| Szerző: Klubrádió

Eddig csak sejtették, most már egy felmérés is bizonyítja, hogy a rezsi és az üzemanyag árnövekedése veszélybe sodorja a szociális intézetek működését. A kormány pedig továbbra is néma az üggyel kapcsolatban.

2022. augusztus 18. Esti gyors - részlet/Interjú Meleg Sándor, Szoboszlai Katalin - 2022.08.18.
05:29
00:00

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség még a hónap elején írt levelet a Belügyminisztériumnak, melyben arra kérték a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, hogy gondolják át jobban a rezsicsökkentés részleges eltörlését, mivel az veszélybe sodorja a szociális intézmények működését.

A két szervezet kedden közölte új, nem reprezentatív rezsifelmérését, ahol azt vizsgálták, a megemelkedő rezsi és üzemanyag árak mellett a szociális intézményék mennyire tudják folytatni munkájukat.

Az eredmények mindenképp aggasztóak, mivel a felmérés szerint összességében legalább 3-4-szeresére emelkedik az összesített rezsiköltség a szociális szolgáltatóknál.

A kérdőívet 64 szolgáltató és intézmény töltötte ki, köztük 30 nonprofit szervezet, 25 állami és 9 egyházi.

A legtöbb kitöltőnek a gázenergia árának növekedése jelenti a fő problémát, a szolgáltatók fele 150-200 százalékos emelkedést vár. A kitöltők fele a villanyáram esetében 26-75 százalékos növekedést számolt, 28 százalékuknak azonban ez is 1,5-2-szeres kiadást jelent.

Az SzMME és a 3Sz javaslatokat is tett a kormánynak a helyzet kezelésére, melyeket Meleg Sándor, az SzMME elnöke ismertetett nekünk. Az első szerint rövidtávon fent kéne tartani azt a lehetőséget, hogy a szociális, illetve a közfeladatokat ellátó intézményrendszer maradhassanak a lakossági ártarifa hatálya alatt, ne kelljen egyik pillanatról a másikra kiugró költségnövekedéssel szembenézniük. A második javaslatban arra kérik a kormányzatot, hogy a 2023-as költségvetési törvényben a szolgáltatók finanszírozását olyan módon változtassák meg, hogy az fedezze a rezsiköltségeiket. A harmadik javaslat szerint a szociális intézményrendszert olyan módon kéne átalakítani, hogy képes legyen az energiahatékony működésre. Ez energiamegtakarítást jelentő rendszerek, például napelemek telepítését, és ezáltal valódi költségcsökkenést jelentene az intézményeknek – fejtette ki Meleg Sándor.

Hogy a szolgáltatók meddig tudják folytatni a munkát, nehéz megmondani, de Meleg Sándor már maga is tud olyan ellátóról, ami önmaga felszámolásán gondolkodik. "Rászoruló családok krízisellátásról lesz szó, ami az őszi időszakban komoly probléma fog jelenteni" - mondta.

Ugyan akkor azt mind az SzMME elnöke, mind a 3sz elnöke, Szoboszlai Katalin hangsúlyozza, ezeknek az intézményeknek a javarészéért továbbra is az állam felel.

A civil szervezetek döntő többségének semmilyen pénzügyi tartaléka nincs. Ezen intézmények már a szeptember-októberi időszakban elkezdhetnek bezárni vagy a kapacitásukat csökkenteni. Amíg az önkormányzatok fizetőképesek, addig azok megpróbálhatják életben tartani a saját intézményrendszerüket, ugyanakkor a nonprofit, illetve a civil fenntartású intézmények komoly finanszírozási problémákkal nézhetnek majd szembe.

Szoboszlai Katalin azt mondta, az állami szociálpolitika alá tartozik mind az alapszolgáltatás, mind a szakosított ellátás, mind a gyerekvédelem, ezért az állam feladata a finanszírozás is.

"Ellátás nélkül maradnak" – mondta Szoboszlai arra a kérdésre, hogy hogyan érinti az ellátottakat, ha a szolgáltatók beszüntetik működésüket. Az utcai szociális munkások kevesebbszer tudnak kimenni, a támogató szolgálat nem fog tudni heti 5 nap szolgáltatást biztosítani, a falugondnokok kevesebbszer jutnak el az idős emberekhez – sorolta Szoboszlai a problémákat. Hozzátette, kevesebb szolgáltatás és szakember lesz elérhető.

Meleg Sándor szerint a szociális törvényben vannak bizonyos intézkedések arra az esetre, ha egy intézmény működésképtelenné válna. Ugyanakkor kevés esélyt lát arra, hogy az eddig is túltelített szociális ellátórendszerben el lehessen helyezni a megszűnő helyekről kiesőket.

A kormány lehetséges válaszát illetően megoszlik a két szervezet elnökének véleménye. Míg Szoboszlai Katalin bizakodik abban, hogy a kormány megteszi a szükséges lépéseket, addig Meleg Sándor semmilyen jelét nem látja a kormányzati működésben annak, hogy előrelépés történne az ügyben.

A teljes riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti Gyors/Interjú Meleg Sándorral és Szoboszlai Katalinnal
2022. augusztus 18., csütörtök 18:23 
Riporter: Molnár Tamás