„Klubrádió
A lényeg

Eljutottak lehetőségeik végére a mozgáskorlátozottak

17/08/2022 09:51

Hatszázezer fogyatékossággal élő ember és a mozgáskorlátozottak nevében nyílt levélben kéri a kormánytól a XXX, hogy a civil szervezetek és a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó civil fenntartású intézmények lakossági fogyasztónak minősüljenek, és így hasonlóan az önkormányzati és állami bérlakásban, valamint szállóférőhelyen élők felhasználási helyeinek üzemeltetőihez mentesüljenek a piaci ár megfizetése alól az áram és gázfogyasztás tekintetében - írja nyílt levelében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége.

 
Illusztráció
 Pixabay
 

 

A MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes szerint az elmúlt évtizedekben "sok pozitív változás indult el, új alapokra helyeztük a gondolkodást a megoldásokról", de a 2008 évi gazdasági válság a fogyatékosügyi fejlődést megakasztotta, majd az elvonások vissza is vetette.

"Magyarországon nincs fogyatékosságügyi szakpolitika, nem alakult ki a kultúrája, és ennek hiányában abszolút reménytelen a fogyatékos emberek és családjaik érdemi, emberi jogi alapon történő felzárkóztatása"  -jelenti ki a levélben.

"Valós és érdemi intézkedések hiányában az évről évre nehezebb helyzetben levő családok a saját vérük, áldozatuk árán vannak még talpon", "a fogyatékos emberek pénzbeli és intézményi ellátásai területén elmaradó intézkedések miatt egyrészt szociális szempontból jelentős lemaradásban, elszegényedésben élnek. Nincsenek tartalékaik, napról napra, hónapról hónapra élnek a folyamatos lemondás és hiány állapotában".

A meglévő intézményi struktúra is komoly nehézségekkel küzd, egyrészt munkaerőhiánnyal. Másrészt az állam által biztosított normatíva nem követte az elmúlt minimum 15 évben a kiadások emelkedését.

Míg az egyházi fenntartású intézmények a „Vatikáni szerződés” révén kiegészítő (közel 100%) normatívát kapnak mindenre, az önkormányzatoké ettől messze elmarad, addig a civil 0, azaz nulla kiegészítést kap. Így a civil intézmények állami feladatellátására kapott normatívái az intézmények költségvetésének 55 százalékban finanszírozzák a költségeket, írja az elnök.

A civilek által ellátott magyar állampolgárok szenvedik el a legnagyobb mértékű hátrányos megkülönböztetést az állam részéről, olvasható a levélben:

  • Az ellátások szakmai tartalma is jelentősen avítt, rég „renoválásra” szorul.
  • Az intézmények munkavállalói is nagyon alacsonyan tartott munkajövedelemmel bírnak, mert mindig elmarad az érdemi bérrendezés a szektorban.
  • A családok és az őket „ellátó” intézményi struktúra elhanyagolt, minden szempontból „kivéreztetett” állapotában jutottak el a mostani válsághoz.
  • Az évtizedek óta tartó állami mulasztásnak komoly következményei vannak és még súlyosabb várható, ha most elmarad ezek pótlása.
  • Az elektromos áram és a gáz áremelkedése mind a családokat, mind az intézményeket elérte, ráadásul egy válságos helyzetben. Sem a családok, sem az intézmények, különösen a civilek nem fogják ezt a telet sem bírni.

A javasaltaikat a linken megtalálhatja.