„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiderült, Orbán nem tökéletes

22/10/2019 09:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az önkormányzati választás egyik fontos üzenete, hogy szétfoszlott Orbán tökéletességének és a Fidesz legyőzhetetlenségének a mítosza. Az EU számára is ébresztő kell, hogy legyen az eredmény. Magyarországon erős Európa-párti és nyugatbarát választói réteg létezik, de az nem támogatja Orbánt – erről nyilatkozott Krekó Péter elemző a FAZ-nak. Az EUObserver pedig arról ír, újra helyzetbe kerülhet az Orbán által, vendégül látott Nikola Gruevszki.

2019. október 22. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Kárpáti János (19.10.22.)
05:51
00:00

Az ellenzék isztambuli pillanata címmel közöl interjút a magyar önkormányzati választások tanulságairól a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung Krekó Péterrel, a Political Capital elnevezésű, a lap által liberálisként bemutatott budapesti elemző műhely ügyvezető igazgatójával.

A cím arra utal, hogy nemrég a török nagyvárosban is a kormánypárttal szemben álló polgármestert választottak. A német riporter, Stephan Löwenstein főleg arra kíváncsi, hogy a Fidesz budapesti veresége a vég kezdetét jelenti-e Orbán Viktor számára.

Jobban beszéli a vidék nyelvét

A kialakult eredmény Krekó szerint három okra vezethető vissza: egyfelől sok helyen nagyon jó volt az ellenzéki jelölt, másodszor az ellenzék minden korábbinál egységesebben lépett fel, a legfontosabbnak azonban a győri polgármesterről készült szexvideó bizonyult, ami a nagyobb városokban mozgósította az ellenzéket és megbénította a kormánypárti szavazókat.

Önkormányzat 2019 - Orbán Viktor
 
 Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz az önkormányzati választáson a Zugligeti Általános Iskolában, a XII. kerületi 53-as számú szavazókörben 2019. október 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Győrben, amely a jobboldal kemény magvához tartozó város, Borkai Zsolt majdnem húsz százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint legutóbb, de a jelentős veszteség ellenére is meg tudta őrizni hivatalát, azért is, mert az ellenzék nem is indított különösebben erős jelöltet. A kisebb településeken azonban a Fidesz még erősödni is tudott, és tovább mélyült a város és a vidék közötti megosztottság – figyelmeztet az interjúban a Political Capital vezetője.

Úgy véli, ennek a különbségnek az egyik oka az, hogy a kisebb településeken csak a központi állami, valamint a szintén kormánypárti kézben levő helyi médiához lehet hozzáférni, és azokban egy szó sem volt a Borkai-ügyről, másfelől pedig az is az okok közé tartozik, hogy Orbán jobban beszéli a vidék nyelvét, mint az ellenzék.

Szétfoszlott mítosz

Krekó szerint ugyanakkor Orbán Viktor nagy hibát követett el azzal, hogy az értesülések szerint neki köszönhetően Borkai versenyben maradt, mert különben a Fidesz országosan jobb eredményt ért volna el. A választás egyik fontos üzenete, hogy szétfoszlott Orbán tökéletességének és a Fidesz legyőzhetetlenségének a mítosza.

A magyar politikai szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a Borkai-ügyben összekapcsolódott a szex-, drog- és korrupciós botrány. Azt mutatja, hogy miként finanszíroznak közpénzből luxuséletet. A választók éheznek az ilyen történetekre, ezért a jövőben még mocskosabbak lehetnek majd a kampányok.

Ébresztő kell, hogy legyen

Az ellenzéki összefogás jövőbeli esélyeit illetően a Frankfurter Allgemeine interjúalanya úgy vélekedik: az vitathatatlan, hogy a következő parlamenti választáson minden választókerületben csak egy jelöltet kell indítani a fideszes jelölttel szemben, az viszont nem lenne okos dolog, ha az összes párt egyetlen közös listán indulna. Ha ellenzéki oldalon eltűnne a pluralizmus, akkor az nem növelné, hanem csökkentené az ellenzéki esélyeket, mert igen nagyok az eltérések a politikai kultúrában és hagyományokban.

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely megválasztott főpolg?
 
 Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán
 
 

Krekó kihívásnak nevezi a megnyert városok együttes irányítását, és felhívja a figyelmet arra is: az évek során a forrásokat illetően az ellenzék nagyon kiszáradt, ami magában hordoz bizonyos korrupciós kockázatot.

Az ellenzéki irányítású városokban ugyanakkor egy sor nézeteltérés lesz a kormánnyal, amely mindent megtesz majd azért, hogy megmutassa, nem éri meg lemondani a Fideszről. Sok uniós forrást kizárólag a kormány oszt szét, és az a tény, hogy a kormány nyomást gyakorolhat az ellenzéki vezetésű önkormányzatokra, ébresztő kell, hogy legyen az EU számára, erős az igény arra, hogy közvetlenül, a kormány beavatkozási lehetősége nélkül finanszírozzák az önkormányzatokat.

Tűrjük-e tovább?

Krekó Péter az interjúban hangsúlyozza: a nyugati világ és Németország számára fontos hír, hogy létezik Orbán Viktoron és a Fideszen túlmutató politika is. Az elmúlt hónapokban a német-magyar viszonyban melegedés volt megfigyelhető, de ezt most át kell gondolni: tűrjük-e tovább Orbán unortodox politikáját a gazdaságot és a demokráciát illetően? Magyarországon erős Európa-párti és nyugatbarát választói réteg létezik, de az nem támogatja Orbánt.

A Jobbikról elmondja a magyar szakember a frankturti lap olvasóinak, hogy a felmérések azt mutatják, a Jobbik szavazói Európa-pártibbak, mint a fideszes szavazók. A Jobbik mérsékeltebb, mint korábban, a szélsőjobbos szavazók átmentek a Fideszhez, és a Jobbikban maradt szélsőségesek sem képviselik már ugyanazt az ideológiát, mint korábban.

Gruevszki újra esélyes

Röviden ejtsünk még szót arról, hogy az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon megjelent egyik elemzés szerint Emmanuel Macron francia köztársasági elnök az unión belüli domináns szerep megszerzése érdekében szegte meg az uniós csatlakozási tárgyalásokra a Balkánnak tett ígéretét. A múlt heti brüsszeli EU-csúcson ugyanis főként a francia ellenállás akadályozta meg, hogy a tagállami vezetők rábólintsanak a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Albániával és Észak-Macedóniával.

Az elemzés kitér arra: a fiaskó nyomán Észak-Macedóniában áprilisra előre hozott választásokat írtak ki, és komoly kockázata van annak, hogy az a Nikola Gruevszki volt miniszterelnök fog győzni, akit magyar diplomaták csempésztek ki az országból, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást, és aki most ideológiai eszmetársának, Orbán Viktornak a vendége.

Az EUObserver szerzői szerint Macron, aki nem is konkretizálta, hogy milyen pótlólagos feltételeknek kellene megfelelnie a két pályázó országnak, csak járulékos veszteségnek tekinti a balkáni államok csatlakozását, sokkal fontosabb neki, hogy a britek távozása után vezető pozíciója legyen az unióban.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. október 22., kedd 07.00
riporter: Kárpáti János