„Klubrádió
Reggeli gyors

"Ki felel a rendvédelmiek oltásáért?"

1/11/2021 10:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kockázatos döntésnek tartja a rendvédelmi dolgozók kötelező oltását Bárdos Judit. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint nem tiszta, ki vállal felelősséget az oltás esetleges következményeiért, mint nem kívánt mellékhatások, vagy a munkahely elvesztése.

2021. november 01. Reggeli gyors - részlet 21.11.01. Bárdos Judit
10:06
00:00

A Független Rendőr Szakszervezet nem tartja szerencsésnek, hogy a munkáltatók kezébe adta a kormány a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételének lehetőségét – írja honlapján a Független Rendőr Szakszervezet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a munkáltatók előírhatják a kötelező az oltást a dolgozóiknak, és így fog cselekedni az állam is a maga hatókörében. A részletszabályokról szóló kormányrendelet csütörtökön késő este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke a Klubrádiónak azt mondta, hogy információi szerint a rendvédelmi dolgozók körülbelül harmada még nem vette fel az oltást. Ebből fakadóan megvan annak az esélye, hogy amennyiben a munkáltató kötelezően várja el a munkavállalóktól az oltás felvételét, az eddig is jelentős munkaerő hiány tovább növekedhet.

Szerinte ez nagyon kockázatos döntés. Úgy véli, ilyen esetekben azokért a problémákért, amelyek az oltásokkal kapcsolatban előfordulhatnak, a munkáltatónak kellene felelősséget vállalnia. Ezt jelenleg nem látják a dolgozók a jogszabályban. Azzal érvelnek, hogy amennyiben az oltás következtében olyan egészségügyi probléma lép fel, amely miatt a rendvédelmi dolgozót leszerelik, nem tudni, milyen kárpótlásra számíthatnak.

Lehetséges megoldást abban látna Bárdos, ha alapos egészségügyi felmérés előzné meg az oltást, többek közt tesztelés (lehetőleg nem önköltségen), melyek alapján az orvosok eldönthetik, hogy oltanak, vagy sem.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Honvédségnél 30 évre titkosították az egész eljárás menetét. Ez a bizonytalanság mellett a jóhiszeműséget is aláássa.

A legfontosabb probléma, hogy nincs olyan illetékes szerv, amelyhez a fordulhatnának a rendvédelmiek, hogy észrevételeiket elmondják.

Influenza elleni védőoltás
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Megoszlanak a vélemények az oltással kapcsolatos felelősségről

Korábban Trencsényi László egyetemi tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke pedagógusa és gyerekjogi aktivista azt mondta a Klubrádiónak, hogy a tanároknak erkölcsi és szakmai kötelességük megszerezni a védettséget.

A TASZ szakértője, Asbóth Márton szerint barátságtalan lépés és felelősséghárítás, ahogy a kormány a kötelező oltásokról rendelkezett. A Magyar Szakszervezeti Szövetség is elfogadhatatlannak tartja a kormánynak ezt a döntését. Perlusz László, a VOSZ főtitkára viszont úgy véli, ez jó eszköz arra, hogy visszaszorítsák a pandémiát, illetve munkáltatónak és munkavállalónak is érdeke. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bárdos Judittal
2021.11.01., hétfő 8:21
Riporter: Szénási Sándor