„Támogassa
Esti gyors

Ki a felelős? Rohadnak a felújított metrókocsik

11/12/2020 16:39

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Bárki tapasztalhatja, mennyire sikerült a 3-as metró szerelvényinek felújítása. A kormány rendelkezett arról, hogy nem lehet újakat venni.

2020. december 10. Esti gyors - részlet 20.12.10. Kerpel-Fronius Gábor
05:28
00:00

Kiüt a rozsda az újnak tűnő metrókocsikon, beszakad a padló, a nehezebb alkatrészek leesnek az alvázról, elektromos vezetékeket szigetelő szalaggal tekertek be, hogy ne rázzanak. Ez az orosz megoldás. Így újították fel a szerelvényeket, amelyek a 3-as metró vonalán közlekednének. Tűzveszélyes és szó szerint életveszélyes több vagon – állítja Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes egy szakértői jelentésre hivatkozva.

Budapest fideszes vezetése 2014-ben szerződött az orosz céggel a járművek felújítására. Nem tehetett mást, mert az Orbán-kormány rendeletben határozta meg a feladatot, Budapest nem vásárolhatott új szerelvényeket. A mai napig nem tiszta, hogy az orosz gyárban az innen visszaszállított kocsikat újították-e fel, vagy a rég legyártott rozsdásodó készletből küldtek valamit. Annyi biztos, hogy kritikán aluli munkát végeztek.

A főváros új vezetése a szakértői jelentés birtokában most azon dolgozik, hogy kiderítse, 2014-ben ki volt a felelős ezért a döntésért. Miféle összefonódás volt a háttérben?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2020.12.10. 18:00 
Műsorvezető: Kárpáti János