„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Két dolog hiányzik a magyar egészségügyből: állami források és szervezettség"

25/04/2023 13:37

| Szerző: Klubrádió/Döbrőssy Viktória

Százával mennek az orvosok külföldre dolgozni. Erről kérdezte a keddi Reggeli gyorsban Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt Dési János.

2023. április 25. Reggeli gyors - részlet 23.04.25. Rékassy Balázs
08:33
00:00

Korábban megírtuk, hogy tavaly 789 magyarországi orvos kért külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, ez a szám öt éve a legmagasabb. A Napi.hu-tól azt is megtudtuk, hogy kevés az ápoló, és sokan szakképzettség nélkül dolgoznak. Emellett a következő tíz évben nagyságrendekkel többen mennek majd nyugdíjba, mint ahányan a helyükbe léphetnének.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász elmondta, hogy alapvetően nincs ok a pánikra, ha a fiatal orvosok elmennek külföldre világot látni, mert sokan jönnek vissza, és hazahozzák az ott szerzett tudást. Ami tényleg hiányzik az orvos társadalomból, az a mostani 40-es korosztály, akik még a fizetés emelés előtt elmentek más országokba és új életet kezdtek. Ők már nem jönnek vissza.

Egyébként Rékassy hivatkozott Dr. Velkey Györgynek, a Kórházszövetség elnökének egy múlt heti kijelentésére, miszerint mégsem az orvoshiány, hanem az ápolók hiánya a nagyobb baj. Ugyanis ők is folyamatosan elszivárognak, és míg az orvosoknak valamennyire rendezték a jövedelmét, az ápolókról mintha megfeledkeztek volna. Azonban az orvosi bérezés is sántít, ugyanis a bér főleg kor- és nem pedig teljesítmény függő, illetve az sem számít, hogy az illető hiányszakmában dolgozik-e. Ezért van gyakran az, hogy bizonyos hiányszakmákban dolgozó orvosokat, (pl. ortopédia...) elcsábítják a magánklinikák, és ennek pedig a társadalom issza meg a levét. Ez - tette hozzá Rékassy –, nagyobb baj, mint a külföldi munkavállalás.

Rékassy szerint a magyar egészségügyből leginkább két dolog hiányzik: állami források és jó szervezettség. Az lenne a jó megoldás, ha a várólistás szolgáltatásoknál az állam bevonná a magánklinikákat. Vagyis nem a betegnek kellene állni a magán ellátás költségeit, hanem - ahogy Nyugat-Európában is - az állam fizetne a magán cégeknek azokért a szolgáltatásokért, amiket nem tudnak megfelelő minőségben biztosítani az állami intézményekben. Így a problémás műtétek és vizsgálatok esetében a pácienseket át lehet küldeni magánkórházakba társadalom biztosítási alapon. Ehhez viszont kell egy egységes minőségbiztosítási rendszer is, hogy ne a pénz legyen a mozgatórugó, hanem a színvonal.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rékassy Balázssal
2023.04.25., kedd 8:35
Riporter: Dési János