„Klubrádió
Tűréshatár

Kende Péter: tolvajok uralma alatt élünk

9/04/2019 11:42

| Szerző: Klubrádió

Nem tudni, meddig tart ez a rendszer, de egyszer csak történik majd valami váratlan esemény és össze fog omlani. A diktatúrák csak egy ideig képesek fennmaradni.

2019. április 08. Tűréshatár - 19.04.08. Kende Péter
46:31
00:00

Személyi diktatúra van Magyarországon, konkrétebben fogalmazva kleptokrácia -véli a 92 éves szociológus, politológus, író, Kende Péter. Hozzáteszi: szerencse, hogy ennek a rendszernek nincs ideológiája, így nem is tudja büntetni azt, ha valakinek más gondolatai, nézetei vannak. Az író megírhatja, amit gondol, a tudós azt kutathat, amit akar, és ez így lesz akkor is, ha teljesen államosítják a Magyar Tudományos Akadémiát.

A magyar történelem fordulatai nem akkor és úgy következnek be, ahogyan azt valaki tervezi, vagy jósolja, hanem egyszer csak történik valami, ami megváltoztatja az addigi világot. Így azt sem lehet megmondani, hogy mi ingatja majd meg az Orbánba vetett „közbizalmat”, ideig-óráig minden diktatúra fenn tud maradni, de az biztos, hogy egyszer csak vége lesz.

Kende Péter arról is beszélt, hogy a legfontosabb dolognak az együttélést, annak megtanulását tartja. Élete nagy részét Franciaországban töltötte, ahol mindenki franciának tartja magát azzal együtt, hogy rendkívül fontos az emberek számára az a régió, amelyben élnek.

Szabad gondolkodónak tartja magát. Nem vallásos, de magáénak vallja azokat az erkölcsi elveket, amelyeket egyházi vezetők is irányadónak tekintenek. Életében három nagy fordulópont volt '45, '56 és '89.

Szunyogh Szabolcs műsorában szó esett arról is, hogy miért roggyantak meg az elmúlt évtizedekben a felvilágosodás elvei, hogy milyen szerepe volt a magyar zsidóságnak a polgárosodásban, és hogy miért vált ismét szitokszóvá a liberalizmus.

Tűréshatár
2019. április 8., hétfő 19.00
műsorvezető: Szunyogh Szabolcs

 

 


Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.