„Klubrádió
A lényeg

Karikó: Nem lennék itt, ha négyszer ki nem rúgtak volna

12/10/2023 12:13

| Szerző: Klubrádió

Az első magyar női Nobel-díjas, Karikó Katalin kitüntetése óta először tartott Magyarországon sajtótájékoztatót és válaszolt az újságírók kérdéseire. A biokémikus arról beszélt, segíteni kell, hogy az emberek jobban megértsék, ami történik, mert a félelem abból származik, ha nem értenek valamit.

Karikó Katalin szerint a világon mindenütt előfordult, hogy amíg a pandémia szakértői keményen dolgoztak, mások a televíziós stúdiókban össze-vissza beszéltek. „Sokszor azok terjesztették az információkat, akik nem értenek hozzá, de hasznot próbáltak húzni belőle".

Mint mondta, annyira fejlődik a tudomány, hogy az ismeretek között óriási szakadék alakult ki. Segíteni kell, hogy az emberek jobban megértsék, ami történik, mert a félelem abból származik, ha nem értenek valamit – mondta a tudós. Úgy látja, hogy minél egyszerűbb nyelvezettel kell az emberekkel beszélni ezekről a tudományos tényekről.

"Magyarországot 1985-ben hagytam el, pontosan nem tudom, mi történik az országban, de nagyon fontos, mit kapunk az iskolában a tanárainktól" – jelentette ki a Nobel-díjas biokémikus. Íme képgalériánk a Magyar Tudományos Akadémián tartott eseményről:

Arra a kérdésre, hogy mi a következő tudományos kutatás, amire fókuszál majd, Karikó Katalin azt válaszolta, erre jelenleg csak azt tudja mondani, amit a BioNTech vezetője szokott, vagyis "majd beszélek, amikor van miről".

„Nem vagyok zseni, általános iskolában négyes tanuló voltam. Tizenhat éves koromban olvastam Selye János könyvét, amelyben leírta, hogy lehet a stresszt kezelni. Ez az egyik dolog, ami segített abban, hogy ne keseredjek el olyan dolgokon, amelyeken mások el tudnak. Várnak az emberek valamit, ami teljesen fölösleges, és aggódnak, ezért nem arra figyelnek, amin változtatni tudnak. Selyének az volt a mantrája, hogy arra koncentrálj, amin tudsz választani. Ha mindenki erre koncentrálna, akkor sokkal jobban tudna haladni a saját területén. Ezzel megy el a sok energia, ami nálam nem ment el, mert nem mérgelődöm, és minden negatív dologban sok pozitívat lehet találni. Nem lennék itt, ha négyszer ki nem rúgtak volna, de nem mondom, hogy örüljetek, ha titeket kirúgnak holnap, mert akkor jön a siker. A lényeg, hogy mit csinál legközelebb az ember, mert arról tehet” – mondta Karikó Katalin a sajtójátékoztatón, amely után könyvbemutatót és dedikálást is tartott. Utóbbiról készült képeinket itt tekinthetik meg:

Karikó amerikai kollégájával, Drew Weissmannal megosztva kapott orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

(forrás: hvg.hu)