„Támogassa
Esti gyors

Pálinkás a Nobel-díjasokról: Ilyen eredményeket csak a világra nyitott közegben lehet elérni

3/10/2023 17:27

| Szerző: Klubrádió

Pálinkás József ezért is tartja nagyon szomorúnak, hogy nagyon sok magyar fiatal előtt bezárul annak a lehetősége, hogy külföldön érhessen el eredményeket.

2023. október 03. Esti gyors - részlet 2023.10.03. Pálinkás József
08:00
00:00
Vajon lesz-e olyan kutató a következő harminc évben, aki a magyar közoktatást végigjárva olyan természettudományos alapot kap, amire fel lehet építeni egy Nobel-díjat? – szegezte neki a kérdést Karikó Katalin és Krausz Ferenc elismerése kapcsán Pálinkás János akadémikusnak, az Esti gyorsban Kárpáti Iván.

Ez a magyar közoktatás állapotából nem következik – mondta az MTA egykori elnöke. Pálinkás, aki – Karikó Katalinnal nagyjából egy időben járt a Szegedi Tudományegyetemre – megjegyezte, hogy akkor és ott nagyon komoly képzést kaptak, ahogy Krausz Ferenc korosztálya is. Ez az általános és középiskolára is igaz volt. Ma sokkal gyengébb a természettudományos képzés, mint akár a hatvanas, hetvenes vagy nyolcvanas években volt – összegzett.

 
Pálinkás József.
Fotó: Posztos János
 

Karikó Katalin egyszerűen nem kapott itthon kutatói állást, Krausz Ferenc pedig tudatosan döntött úgy, hogy Bécsben szerzi meg a tudományos fokozatát – idézte fel a fizikus a kérdésre, hogy a két friss Nobel-díjas miért nem itthon boldogult.

Mindketten teljesen más tudományos közegbe kerültek, mint ami Magyarországon várta volna őket. Be kell látni, hogy ilyen eredményeket csak világra nyitott környezetben lehet elérni – mondta. Hozzátette: ezért is tartja nagyon szomorúnak, hogy nagyon sok magyar fiatal előtt bezárul annak a lehetősége, hogy külföldön érhessen el eredményeket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Pálinkás Józseffel
2023.10.03., kedd 18:37
Riporter: Kárpáti Iván