„Támogassa
A lényeg

Bill Gates írt ajánlást Karikó önéletrajzához

3/10/2023 09:53

| Szerző: Klubrádió

A milliárdos üzletember, szoftverfejlesztő, a Microsoft alapítója ajánlja a Nobel-díjas magyar tudós önéletrajzát.

A tudósról szóló könyv, amely nemcsak tudományos pályafutásáról, de magánéletéről is bővebben ír, az Áttörések – Életem és a tudomány címet viseli – írja a hvg.hu.

Az ajánlást Bill Gates milliárdos üzletember, szoftverfejlesztő írta. 

A kötetet forgalmazó Helikon közleménye szerint a könyv arról szól, hogyan vezetett egy kisújszállási lány útja a Kádár-kor Magyarországáról az emberiség sorsát alakító, elsőrangú tudósok élvonalába.

A kutató önéletrajza nemcsak tudományos pályafutásáról szól: benne van az ellentmondásos kádári évek Magyarországa, valamint a magánélet minden nehézsége és szépsége is.

„A tanáraimtól tanultam meg, hogyan kell kérdezni, rácsodálkozni valamire, felfedezni valamit, önállóan gondolkodni. A tanáraimtól tanultam meg, hogyan haladjak előre: hogyan használjam fel a megszerzett tudást arra, hogy valami újat alkossak. A tanárok munkája tette lehetővé, hogy a háború utáni kommunista Magyarország egyik alföldi kisvárosában két munkás gyermeke jobban megértse a világot, hogy aztán a maga módján hozzájáruljon ahhoz, hogy a világ megváltozzon”  idézte fel a biokémikus.

A tudós életrajzát Bill Gates ajánlja, a Microsoft alapítója és tulajdonosa azt írja: "Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot."

Kiemelt kép: MTI/EPA/Shawn Thew