„Támogassa
Esti gyors

Karácsony: Nem a kormány finanszírozza Budapestet

19/04/2023 19:17

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

Már nem a kormány finanszírozza Budapestet, hanem épp fordítva, mondta a főpolgármester a szerdai sajtótájékoztató bevezetőjében.

2023. április 19. Esti gyors - részlet 23.04.18. Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
06:16
00:00

Azonnali intézkedési csomag nélkül már az idei évet sem tudná végigcsinálni Budapest, ezért túlélőprogramot készítettek – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester szerdán, a Városházán tartott sajtótájékoztatón. 

A program keretén belül a főváros pert indít annak érdekében, hogy a kormányak fizetendő, úgynevezett szolidaritási adó ne legyen több, mint a támogatás, amit Budapest kap, ugyanis ez az önkormányzati bevételek elvonásának számít, ami törvénybe ütközik. Karácsony ezen kívül beszélt még a BKK által felvett hitelről, felújítások és beruházások átütemezéséről, illetve a főváros ÁFA befizetésének felfüggesztéséről is. Bodnár Barna összefoglalóját hallhatják az eseményről.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Karácsony Gergely főpolgármester kifogásolja, hogy míg 2018-ban Tarlós István vezetése alatt csak 5 milliárd forint szolidaritási adót kellett befizetniük az államnak, idén 58 milliárdot. Ebből 25 milliárdot törvénytelennek tart a főváros jelenlegi vezetése.

Éppen ezért a fővárosi önkormányzat pert indít közigazgatási bíróságon a szolidaritási hozzájárulás miatt. Törvénytelennek tartják ugyanis, hogy a főváros 25 milliárd forinttal kevesebb működési támogatást kap az államtól, mint amennyit befizet. A főpolgármester szerint az alaptörvény és az önkormányzati törvény kimondja: az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók. A szolidaritási adót azonban 58 milliárd forintban maximalizálták, és ez 25 milliárddal több mint az összes állami támogatás, amit kap a közszolgáltatások ellátására – azaz a főpolgármester számítása szerint gyakorlatilag 25 milliárd adóbevételt elvonnak Budapesttől.

Karácsony beszélt az intézkedési csomag többi részéről is, például a fővárosnak járó rezsitámogatás beszedéséről is, amelyet Budapest a mai napig nem kapott meg. Szó volt még többek között a Budapesti Közlekedési Központ által felvett hitelről, a fővárosi üzemeltetésű cégek költségvetésének, és a Budapesten jelenleg is zajló beruházások kifizetésének átütemezéséről az év utolsó negyedére. Erre azért van szükség, mert a főváros bevételének jelentős része az iparűzési adóból származik, aminek legnagyobb hányadát szeptemberben kapja meg Budapest, mondta a főpolgármester.

Végül a főpolgármester azt is elmondta, kezdeményezni fogják a fővárost érintő ÁFA befizetésének átütemezését is a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Karácsony kiemelte, hogy az intézkedések semmiképp nem fogják érinteni a fővárosi dolgozók bérét, és a közszolgáltatások jelenlegi szintjét sem. Az intézkedési csomag néhány elemét már jövő héten elfogadhatja a fővárosi közgyűlés.

A riportokat az egyes riportokat a lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023.04.19., szerda
Riporter: Bodnár Barna