„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Legyen Navalnijról elnevezett közterület Budapesten

20/02/2024 10:30

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester szerint a pénteken elhunyt orosz ellenzéki politikus megérdemli, hogy közterületet nevezzenek el róla – erre azonban még várni kell.

"Legyen Alekszej Navalnijról közterület elnevezve Budapesten, mélységesen egyetértek az erről szóló civil kezdeményezéssel. Navalnij az elnyomással szembeni örök harc mártírja, egy zsarnok áldozata. Ha valaki méltó arra, hogy Budapesten közterület viselje a nevét, ő bizonyosan az" – írja Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán.

Karácsony azt is hozzátette, hogy a rendeleteknek megfelelően személyről csak a halála után 5 évvel lehet közterületet elnevezni. „Így tehát, sok más mellett, arra is felhatalmazást kérek a budapestiektől júniusban, hogy lehessen Navalnij utca, vagy tér a fővárosban” – írta Karácsony.

A főpolgármester a Reggeli gyorsban elmondta, nem híve annak, hogy az 5 éves periódust valamilyen rendelkezéssel lerövidítsék – már csak a jogállam iránti tiszteletből sem, szerinte ennyi idő múlva is emlékezni fogunk az orosz ellenzéki politikusra. Ha civil kezdeményezésre kialakul valamilyen spontán emlékhely vagy például szimbolikusan ideiglenesen átneveznének egy közterületet azt a városvezetés támogatni fogja, illetve ettől függetlenül keresik a lehetőséget, hogy hivatalosan is kifejezzék a nagyrabecsülésüket. Karácsony szerint azért is kutyakötelessége kiállni Budapestnek, mert a kormány hallgat Navalnij haláláról.

A teljes beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Az interjú a keddi Reggeli gyorsban hangzott el, a riporter: Dési János.

2024. február 20. Reggeli gyors - részlet Karácsony Gergely 2024.02.20.
09:18
00:00