„Támogassa
A lényeg

Navalnij: Ha engem megölnek, azt jelenti, hogy elképesztően erősek vagyunk

17/02/2024 15:16

| Szerző: Klubrádió

Daniel Roher rendező dokumentumfilmjének egy jelenetében Alekszej Navalnij arról beszélt, mit üzen abban az esetben, ha megölik őt Oroszországba visszatérve.

Daniel Roher rendező titokban készített filmet Alekszij Navalnij  megmérgezéséről, berlini kórházi kezeléséről és hazatéréséről – írja a hvg.hu. A Navalnij tavaly megkapta a legjobb dokumentumfilmek járó Oscar-díjat. A forgatás egy pillanatában Roher feltette Navalnijnak a kérdést, hogy ha megtörténik az „elképzelhetetlen”, és megölik, milyen üzenetet hagyna hátra az oroszoknak.

"Az üzenetem arra az esetre, ha megölnének, nagyon egyszerű: ne adjátok fel" – mondta Navalnij angolul.

Oroszul ezt követően azt mondta: "Ha úgy döntenek, hogy megölnek, azt jelenti, hogy elképesztően erősek vagyunk. Ezt az erőt ki kell használnunk. Nem szabad feladnunk, és emlékeznünk kell mekkora hatalmunk van, amelyet ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Szóval ne legyetek tétlenek"

Az orosz ellenzéki vezető Alekszej Navalnij, évek óta börtönbüntetését töltötte az országban. Az intézmény beszámolója alapján egy séta után rosszul lett, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Ezután állítólag minden orvosi segítséget megkapott, de nem sikerült megmenteni az életét.

Navalnijt 2020-ban novicsok idegméreggel mérgezték meg. A Kreml gyilkossági kísérletét túlélte, 2021 januárjában azonban a figyelmeztetések ellenére visszatért Oroszországba, ahol börtönbe zárták.